София посреща „Европейската седмица на мобилността” с велоразходки

Проявата е атрактивна за начинаещите велосипедисти и за тези с по-малко опит

В София ще сe проведат велоразходки във връзка с "Европейската седмицата на мобилността", съобщиха от пресцентъра на Столична община. Събитието е по инициатива на сдружение "Велоразходка" ще се състои днес и отново на 20 септември, като част от събитията в "Европейската седмицата на мобилността", която се провежда в София и редица европейски градове до 22 септември.

Разходките продължават около два часа и преминават по маршрут около 20 километра, начело на колоната е опитен водач. Велоразходката "Из нощна София" ще тръгне от езерото "Ариана" в 20.30 часа, а на 20 септември - "Неделята на колела" ще започне от 10.30 часа от същото място.

Мотото на инициативата е "Нашите улици, нашият избор". Велосипедните разходки набират популярност от лятото на 2011 година, като до този момент се провеждат без прекъсване, независимо от сезона. Проявата е атрактивна за начинаещите велосипедисти и за тези с по-малко опит, които иначе се притесняват да карат сами из града или не познават удобните и безопасни маршрути за велосипедистите.

В подкрепа на инициативата се движи и информационен ретро-трамвай, в който може да се получи информация за услугите на градския транспорт и проекти, свързани с градската мобилност.  Музика на живо в изпълнение на  учениците от 144 СОУ ще веселят гражданите. Трамваят ще се движи от 16.00 до 19.00 часа от пл. "Журналист" по ул. "Граф Игнатиев", бул. "Христо Ботев" до надлез "Надежда" и в двете посоки.