В Шотландия провеждат референдум за независимост

Над 4,3 млн. шотландци решават днес дали да обявят независимост или да останат в Обединеното кралство

Независимо от изхода на допитването, то ще има последици за цяла Европа.

Подкрепата за отделянето на Шотландия от Великобритания за няколко дни е нараснала с 2 пункта от 46% на 48 %. Близо 52 % са срещу независимостта. Около 8% не са решили как да гласуват.

Според последните сондажи 58 % от шотландките ще гласуват с "не" на въпроса дали тази част на Великобритания да получи независимост. Сред мъжете този процент е 47.

Онова, което доскоро беше немислимо, може да се окаже възможно: Шотландия би могла да стане независима държава. Но последното, от което Европа се нуждае в момента, са нови граници, пише в коментара си за „Дойче веле" Кристоф Хаселбах.

От своя страна лидерите на трите водещи политически партии на Великобритания - Дейвид Камерън ( Консервативната партия), Ник Клег (Либерал-демократите) и Ед Милибанд (Лейбъристката) обещаха значително разширяване на правомощията на властите в Шотландия, ако шотландците гласуват против независимост на запланувания за днес референдум.

Авторите на документа призовават шотландците да вземат участие в усилията на партиите за „подобряване управлението на Обединеното кралство през следващите години", отбелязва Би Би Си.

Хората искат промяна. Гласуването против излизане от състава на Великобритания ще e за тяхно добро и безопасност, отбелязват тримата лидери.

Британските лидери смятат, че дори ако шотландците гласуват за запазване на 307-годишния съюз, структурата на Великобритания ще трябва да се промени като се предостави повече власт на Шотландия, което пък може да окаже негативно влияние на Англия, Уелс и Северна Ирландия.

Междувременно се водят дебати сред британските консерватори дали да отговорят на евентуално решение за отделяне на Шотландия с отлагане на изборите през пролетта на 2015 г. Аргументът им е, че няма да е правилно Шотландия да избира правителство на страна, която иска да напусне.

Според плановете на Алекс Салмънд евентуалната независимост на Шотландия ще бъде обявена през март 2016 г. и тогава шотландските народни представители в парламента в Лондон ще трябва да го напуснат просто, защото местата им няма да съществуват, отбелязва Ройтерс.