Мария Габриел и Димитрис Аврамопулос обсъдиха приоритетите на ЕС в областта на миграцията

Предмет на разговора беше и проблемът с трафика на хора

Ръководителят на българската делегация в ЕНП и заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел се срещна с Димитрис Аврамопулос, който беше номиниран от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за комисар по въпросите на миграцията и вътрешните работи. Постът е нов и отразява стремежа на ЕС да отговори на предизвикателстватa, свързани с миграцията и сигурността.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел наблегна, че миграцията е голямо предизвикателство и е необходимо по-добро управление на миграционните потоци. "Трябва да обърнем внимание на хуманитарните нужди, но също е необходимо да се направи ясно разграничение между бежанците и икономическите мигранти, както и между законната и незаконната миграция. Нужно е и още по-тясно сътрудничество със страните-партньори от Южното Средиземноморие", заяви тя.

Мария Габриел подчерта важността на общата визова политика на ЕС. Според нея е необходимо държавите-членки възможно най-бързо да приложат изпълнението на мерките, обявени от Комисията през април, така че общата визова политика да се превърне в добър инструмент за  управление на миграцията.

Тя привлече вниманието на Димитрис Аврамопулос и към Шенген, напомняйки, че Комисията призова Съвета за придържане към техническите критерии по отношение влизането на България и Румъния. Европейският парламент неколкократно призова за приемането на двете държави в Шенгенското пространство, тъй като са изпълнили тези критерии.

Предмет на срещата бяха и предизвикателствата, свързани с борбата с трафика на хора. Евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел подчерта добрата работа на европейския координатор за борба с трафика на хора Мирия Василиаду, като същевременно отбеляза, че липсва ясна визия какво ще се случва след изтичане срока на Стратегията на ЕС за борба с трафика на хора 2012-2016.

Накрая българският евродепутат прикани кандидата за комисар Аврамопулос да се обърне специално внимание на въпроса за интеграцията на бежанците, особено когато става въпрос за жени и непридружени малолетни и непълнолетни лица.