Всеки шести в света се смята за щастливец

Най-щастливите хора живеят в Панама

Според ново проучване на социологическата компания „Галъп интернешънъл“, в глобален план един на всеки шестима пълнолетни се определя като удовлетворен. Експертите на „Галъп“ са установили още, че най-щастливият народ в света е този на централноамериканската държава Панама. 61% от гражданите на страната със скромния БВП 7900 долара на глава от населението споделят, че са напълно удовлетворени от живота си, пише Преса Дейли.

В топ 10 на класацията се нареждат още Коста Рика (44%), Дания (40%), Австралия (39%), Бразилия (39%), Уругвай (37%), Салвадор (37%), Швеция (36%), Гватемала (34%) и Канада (34%). САЩ заемат 12-а позиция с 33 на сто щастливи жители.

България е на 85-о място с коефициент на щастие едва 12 %, което я нарежда до страни като Ангола, Китай, Гана, Пакистан, Руанда и Таджикистан.

Най-ниски са резултатите в засегнатите от конфликти страни като Сирия и Афганистан, където процентът на удовлетворение е едва 1%.

В класацията са учасвали 135 държави, а резултатите се базират на оценката на хората в категории като усещане за цел и смисъл в живота, физическо здраве, финансова сигурност, социални връзки. За да бъде приет за щастлив, всеки от запитаните трябва да даде положително мнение в поне 3 от посочените категории.