Софийското метро продължава да расте, отпуснаха му още пари

Над 8 млн.лв за участъка от „Джеймс Баучер” до кв. „Хладилника”

Столичната община ще получи 8 млн. лева от правителството за продължението на метрото от бул. „Джеймс Баучер“ до кв. „Хладилника“, съобщиха от правителствената пресслужба. Решението ще стане факт по време  на днешното заседание на Министерския съвет.
Строителството на участъка започна в разгара на лятото на 1 август, само със средствата на общината. Очаква се проектът да  приключи в средата на 2016 година. Участъкът ще бъде с дължина от 1,3 километра и с една подземна метростанция с изходи на кръстовищата на бул. „Черни връх“ с ул. „Хенрих Ибсен“ и ул. „Сребърна“, както и с ул. „Филип Кутев“. Строителството ще струва 16,7 млн. евро и се извършва по нов австрийски тунелен метод без да се разкрива терена.
Метролинията играе сериозен фактор за намаляване трафика в кварталите, разположени около нея. Новите станции ще помогнат на близо 30 000 души да се предвижват по-бързо и лесно в столицата. Експерти припомниха, че към този момент около 90 жилищни кооперации са изградени в тази част на София и се очаква увеличаване на жилищните сгради в южна посока. Припомняме, че метрото расте към Младост и летището, което ще позволи да се свържат с централна гара и автогара.