Леонардо Ди Каприо става специален пратеник на ООН

Актьорът ще се занимава с проблемите около климатичните промени

Филмовата звезда Леонардо Ди Каприо бе избран за специален пратеник на ООН по въпросите за климатичните промени.

Генералният секретар на организацията Бан Ки-муун съобщи за решението дни преди 69-то Общо събрание на ООН през следващата седмица.

39-годишният актьор, чиято официална позиция е Пратеник на ООН за климатичните промени, ще направи обръщение към световната организация във вторник.

Ди Каприо е дългогодишен природен активист и основател на фондация, отдадена на защитата на застрашени видове и дарила 7 млн. долара за защита на океаните през миналия месец.

Преди време той определи предупрежденията за състоянието на световния климат като „основното предизвикателство за околната среда”. Звездата настояваше американското правителство да въведе данък върху въглеродните емисии, за да се бори със замърсяването.

В новата си позиция Ди Каприо ще бъде застъпник по въпросите за климатичните промени в ООН. Ролята се дава на „изявени личности, внимателно подбрани от средите на изкуството, музиката, литературата и спорта, които са се съгласили да помогнат вниманието да бъде насочено върху работата на ООН”, предава британският Telegraph.

Актьорите Джордж Клуни и Едуард Нортон също са били част инициативата.