Около 2000 българи работят за 50-70 евро на ден като лични асистенти в Австрия

Мисия Пловдив

17-09-2014, 12:49

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Валерия Попова

Всичко от Автора

Нов проект помага за самообучение на "домашни помощници" в чужбина

Около 2000 българи работят за 50-70 евро на ден като лични асистенти в Австрия. Това каза Силвия Зая-Вайс от проект "БИД" - "Квалифициране на лични асистенти на възрастни хора на немски език". Причината за нейната визита и тази на други координатори по проекта от други страни е заключителна пресконференция за "БИД".

"Личните асистенти от Полша, които практикуват в Австрия и Германия получават заплата от 800 евро на месец. Тези, които добре практикуват немски език пък взимат на 1000", каза Баета Новачик – представител от Полша.

Около 70 хиляди души практикуват професията "личен асистент" само в рамките на Австрия, като 90 % от тях идват от други страни - членки на ЕС. България се нарежда на четвърто място от държавите, които изпращат помощници там. С напредване на възрастта много хора не могат да се грижат сами за себе си и се нуждаят от помощ при преобличане, поддържане на лична хигиена и извършване на ежедневни домакински дейности. Все повече възрастни хора в Австрия и Германия прибягват към услугите на "личен асистент", а в тази връзка расте и търсенето на всеотдайни и компетентни помощници. За да бъдеш личен асистент в чужбина обаче, са необходими някои специфични познания и квалификация. Преди всичко трябва да има добри познания по немски език. За това помага и самият проект "БИД".

"БИД" означава "Квалифициране на лични асистенти на възрастни хора на немски език" и има за цел да подпомогне свободното упражняване на професии в различни европейски държави. В рамките на този проект са разработени иновативни материали под фирмата на съпътстваща професионалното развитие папка. Участници в него са институции от 8 държави – Австрия, България, Германия, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия.

Образователните материали, създадени в рамките на "БИД", ще подпомогнат работата на личните асистенти и ще улеснят самообучението им по немски език. "Това не са самоучители за хора, които не владеят езика, а помощници за подобряване на немския, които включват и някои специфични за професията материали.", каза д-р Матиас Юнг.

Всички образователни продукти, които се създават в рамките на единствения по тода си проект, ще бъдат преведени на 8 езика и качени на интернет страницата на „БИД“, както и от партньора по проекта от държавата, в която се намирате.