Два милиона българи са жертви на градския шум

Автомобилният трафик е основната причина за високите децибели

Общо близо два милионна българи страдат от това, че живеят в големите градове на страната. Основната причина за силния шум е автомобилният трафик, който тормози и жителите на Бургас, Русе, Варна и  Плевен, показват данни на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС). 73,4 % от пловдивчаните и 72,2 на сто от софиянците са жертва на наднормен шум в малките часове на денонощието, съобщава в. „Монитор”.

Агенцията предлага два варианта за справяне с проблемът, които може да отключи различни заболявания у хората, живеещи в градовете. Ограничаването на движението в центъра на града чрез изграждане на паркинги във входа, както и подобряването на пътните настилки оказват положителен ефект при намаляването на шума, обясниха от ИАОС. Другият вариант е на големите булеварди да бъдат изградени шумоизолиращи стени, каквито вече има в София и Пловдив, допълват експертите.

Последените данни на Столичната регионална здравна инспекция показват, че шумът от 68 до 72 децибела се е увеличил и вече заема 25% от целия шум в града. Интересен факт е, че за 3 години нивата на шум в столицата са се покачили с 30%, допълниха от здравната инспекция.

Осем проверки за цяло лято срещу шумни заведения са извършени от Районната здравна инспекция в София-град, съобщиха инспектори. На собствениците им са наложени предписания и са изпратени до Столичната община която е в правомощията си да ги глоби. Подадените оплаквания срещу шумни заведения са малко поради факта, че хората не са информирани къде трябва да сигнализират за нарушенията. Практиката посочва, че недоволните граждани най-често звънят на кварталния инспектор или на телефон 112, за да повикат полиция, която да се разправи с нарушителите.

Само две проверки е имало от инспекторите от РЗИ-София-област през миналата година в курорта Боровец. Там туристи, отседнали в хотелски апартаменти, са се оплаквали от високата музика в близка дискотека. На дискотеката е написано предписание.
Глобата за вдигане на шум над разрешените децибели за юридически лица е 5000 лева. Времето, в което трябва да бъдете по-внимателни е между 14 и 16 часа през деня и от 22 до 06 през вечерта, припомниха експертите.