Честито на студентите! Отпаднаха таксите за следване в Германия

Неслучайно желаещите да учат там тази година са в пъти повече от миналата

От тази учебна година вече можем да учим висше образование абсолютно безплатно и в Германия, което направи страната една от най-желаните дестинации за получаване на знания след завършване на гимназия, пише „Новинар”.

„От няколко години поетапно отпадаха таксите за висше образование в Германия до тази година, когато навсякъде те са нулеви. Доказателство за интереса към страната са 1500-те студенти заминали в германски университети през последната година, в сравнение със 125 през 2000 г.”, обясни Момчил Костов, който е експерт в консултантска къща.

По думите му, освен огромното предимство на безплатното образование Германия привлича студенти и с разнообразието от специалности, които предлага, сравнително ниските разходи за живот, нулевата безработица при висшистите и адекватното заплащане.

Най-желаните специалности в страната на Гьоте са медицина, психология, право и икономика, като кандидат-студентите трябва да представят на избрания университет успех от минимум 5,80. „Има университети, които не признават нищо друго, освен шестица”, предупреждава консултантът.