Мерцедес, красивото име, дало началото на нова ера в автомобилостроенето

Преди 125 години се ражда момичето, чието име носи автомобилният гигант

Мерседес е красиво женско име, означаващо "милост, милосърдие", което е било любимо име на Емил Йелинек дотолкова, че с него той назовал своята дъщеря, свои имоти, поръчаните от него автомобили, самия себе си и накрая го включва като търговско име на фирмата Даймлер-Мерседес.

На 16 септември 1889г. във Виена се ражда Мерцедес Адриен Рамона Мануела Йелинек, дъщеря на уважавания дипломат  Емил Йелинек. Бащата е страстен почитател на новото откритие – автомобила. Той притежава една триколка марка "ДеДион", а по-късно си купува и мечтания автомобил "Бенц Виктория". Двете придобивки не го очароват особено и в качеството си на представител на императора Франц Йосиф Първи заминава за Щутгарт, за да поръча първата си двуцилиндрова кола марка "Даймлер", развиваща максимална скорост 24 км/ч., пише БТА.

Придружаван от дъщеря си, Йелинек често посещава Готлиб Даймлер и гениалния му конструктор Вилхелм Майбах с цел да ги убеди да произвеждат по-бързи
автомобили. Известна и до днес е репликата му: "Ако автомобилът не може да ми даде повече, отколкото конският впряг, мога отново да се върна към конете".

Междувременно автомобилостроителите се вслушват в съвета на Йелинек и пускат на пазара все по-бързи коли. Моделът "Даймлер Феникк”,  развива скорост от 40 км/ч. През 1899 година Йелинек регистрира свои собствени автомобили за участие в авторалита.

Какъв псевдоним да си избере автолюбителят, не е трудно, до него е дъщеря му Мерцедес. Така първият псевдоним на Йелинек е "Мосю Мерцедес". По-късно той решава да промени името и  регистрира колите си под името "Екип Мерцедес".

Междувременно продажбите на автомобили се развиват невероятно добре, сред клиентите на Йелинек са милиардерите Рокфелер, Астор, Морган и Тейлър. Фирмата Даймлер решава да се вслуша в съветите на Йелинек и конструира нов лек и мощен двигател, наречен "Даймлер-Мерцедес", регистриран под името "Мерцедес 35".

На ралито в Ница през 1901 година колите с марка "Мерцедес" правят фурор.
Марката "Мерцедес" е официално регистрирана от Моторните заводи Даймлер на 23 юни 1902 година и на 26 септември е вписана като запазена марка.

През юни 1903 година Йелинек получава разрешение и получава името на дъщеря си. Той обича да казва: "За пръв път баща носи името на дъщеря си."
Съвсем реално е да се каже, че г-н Йелинек е бил истински обсебен от това име, тъй като с него е назовал и редица свои имоти (Вила Мерседес I и II, Хижа Йелинек-Мерседес и др.).

С годините името Мерседес се утвърждавало все повече в автомобилната фирма и, когато през 1926 г. се сливат фирмите Даймлер (Daimler ) и Бенц (Benz, друг от големите производители на автомобили по онова време, основана от Карл Фридрих Бенц), новообразуваната фирма приела името Даймлер-Бенц, но запазва името Мерседес-Бенц (Mercedes-Benz) като „търговска марка”.

Какво става с дъщерята? Деветнадесетгодишна, тя се омъжва
за австрийски благородник.  Мерцедес Йелинек умира във Виена на 23 февруари 1929 година едва 39-годишна. По ирония на съдбата тя никога не е притежавала автомобил.