Цветан Василев се предаде сам на полицията в Белград

Василев наскоро бе добавен в списъка на Интерпол за издирване (обновена)

Цветан Василев се предаде сам на полицията в Белград, съобщи Дарик, позовавайки се на белградския вестник Blic. Малко по-късно новината бе публикувана и от държавната информационна агенция  на Сърбия TANJUG.

Той бе придружен от своя адвокат.

Василев наскоро бе добавен в списъка на Интерпол за издирване.

На 12 септември Софийски градски съд отказа да уважи жалбата на Василев срещу задържането му. Към момента има постановление за 72-часов арест, който обаче не беше осъществен, въпреки намесата на Интерпол.

Към 11:00 ч. местно време Василев се явил, придружен от адвокат, в криминалната полиция в Нови Белград, твърди изданието. В момента се извършва необходимата идентификация за установяване на самоличността. След това се очаква да бъде заведен в съда, който да постанови задържането му, според издадената по искане на България заповед за арест от Интерпол. Искането е получено от Сърбия на 15 септември, уточняват сръбските медии.

Изданието уточнява, че Василев е мажоритарен собственик на българската Корпоративна Търговска Банка, която през юни беше поставена под особен надзор от БНБ и допълва, че от тогава всички операции на банката са спрени, а сметките в нея са блокирани. Посочва се още, че Василев е обвинен в присвояване на средства и обявен за международно издирване. Преди обявяването му за издирване на 28 юли Василев е избягал от България заради съмнителна дейност, която е причината за най-голямата банкова криза в България. Освен това съдът е разпоредил цялото му имущество да бъде конфискувано, допълват от изданието.

Преди дни сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович заяви, че няма информация Василев да се намира в Сърбия, както твърди българският му защитник.