Веселин Вучков: Природните бедствия са повод за търсене на решения, а не за популизъм

Проблемът с причините за бедствията и задължителната превенция все още стои

Всяко природно бедствие може да се превърне в мощен инкубатор за търсене на решения, но и за ескалиращ популизъм. Така се получи и с водната стихия, връхлитаща страната през няколко месеца. Това се казва в позиция на кандидата за народен представител от ГЕРБ за 24 МИР доц. Веселин Вучков по повод природните бедствия, засегнали голяма част от страната. Според Вучков предизборният период е повод да си зададем важните въпроси: адекватно ли реагират държавата, общините, гражданите и кои са причините за бедствията и големите щети.

Веселин Вучков изразява тревогата си относно желанието на някои политици да реагират първосигнално – да се пишат нови закони и да се правят нови структури. „Питам – кому е нужно това? Особено цинично звучат идеите да се възстанови Министерството на извънредните ситуации. И ако за БСП и ДПС това е обяснимо желание, не разбирам подобни идеи в средите на Реформаторския блок. Напомням: това министерство бе създадено единствено с цел да се задоволят коалиционните апетити на ДПС през 2005 г. в злополучната тройна коалиция БСП/ДПС/НДСВ“, коментира кандидатът за народен представител от ГЕРБ. Веселин Вучков припомни и че по същото това време към МИС на Емел Етем се включи „Гражданска защита“ и „тел. 112“, корупционни скандали разтърсиха държавата, а шефове на Гражданска защита обикалят и до днес съдебните зали. Наводнението в Цар Калоян показа „готовността“ на МИС“, подчертава още Вучков. Той е категоричен, че създаването на нови структури и администрация не върши работа. Вучков дава като пример за нелош закон сегашният Закон за защита при бедствия, с норми относно превенция, единна спасителна система, обявяване на бедствено положение от държава, областни управители, кметове.

Бившият заместник-министър на вътрешните работи в кабинета на ГЕРБ припомня и добрите решения, които са се случили в периода 2009-2013 г. „Първо, Гражданска защита се обедини с пожарната служба под шапката на МВР. Така се сложи край на порочния модел Гражданска защита да „циркулира“ между отбрана, МС, МИС. Освен това липсваше задължителната координация между двете служби, а те се надпреварваха пред медиите кой пръв ще посети мястото на трагедията, за да обере позитиви. Тази трудна реформа има дългосрочен положителен ефект: еднакви режими на дежурства, координация, отговорност“, посочва още Веселин Вучков.

Веселин Вучков подчерта, че при правителството на ГЕРБ е предприето  мащабно „превъоръжаване“ на пожарната служба със средства от ЕК по програма „Околна среда“. „Стотици милиони евро се ползват за закупуване на противопожарни машини от всички видове, предпазни средства и т. н. Това се забелязва от гражданите в цялата страна. До две години цялата техника на пожарната служба ще бъде обновена изцяло“, отчете Вучков. „Какво липсва? Предизборната програма на ПП ГЕРБ отговаря на този въпрос: Нужни са доброволни формирования от граждани за бърза реакция при бедствия във всяка община. Те ще бъдат изградени, обучени в Академията на МВР, снабдени с елементарни спасителни средства и поставени в режим на готовност до края на 2015 година. Напомням, че навсякъде в Европа доброволчеството е в основата на спасителните дейности. Тази инициатива плюс обновяването на техниката на професионалните пожарникари дава решенията за последваща реакция“, заявява кандидатът за народен представител на ПП ГЕРБ в своята позиция.

Той подчертава още, че проблемът с причините за бедствията и задължителната превенция все още стои. По думите му е видно, че те са комплексни и не могат да бъдат ангажимент само на МВР. „Масовото изсичане на гори (незаконно и законно); незаконните строежи в коритата на реките и бреговете на язовирите; безстопанственост на язовирите и водоемите; непочистването на речните корита и изсипването на отпадъци… И един показателен пример, който видях с очите си в гр. Берковица: най-тежко пострадалата къща от наводнението имаше предвидлив стопанин, който беше направил застраховка, която изцяло ще покрие щетите. В крайна сметка в основата на „справянето“ с проблема стои личната самодисциплина. Да се замислим всички върху това“, добави Веселин Вучков.