Детето свиква за седмица с училищния режим

Животът

16-09-2014, 10:39

Снимка:

plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Осигурете повече сън на малчугана, за да избегне стреса от пренастройването

Една седмица е необходима на детската психика за настройване към училищен режим.

Началото на всяка учебна година неизменно е съпроводено с големи вълнения. Малчуганите очакват първия звънец едновременно с нетърпение и безпокойство. По тази причина е много важно да помогнем на децата да пренастроят режима си за сън за да не се почувстват изморени още в началото на учебната година.

Първите няколко седмици на всяка година в училище обикновено са най-вълнуващи. Те обаче са и сериозен източник на стрес, тъй като психиката на детето се настройва към нов график, учители и уроци.

По време на дългата лятна ваканция много деца променят режима си за сън, лягат по-късно вечер и спят до по-късно през деня. Ако този летен режим не бъде коригиран, организмът на децата се натоварва, когато трябва да започнат да стават рано сутрин. Ето защо е препоръчително тази седмица времето за лягане на децата да бъде преместено с 15 до 30 минути по-рано. Първата седмица може да бъде доста трудно – детето може да се чувства сънливо и изморено. Толкова трае адаптацията на психиката и настройването и на новия работен стереотип, пише в блога си пловдивският психиатър д-р Веселин Герев.