Вестниците във вторник, 16 септември

Най-доброто от печата

16-09-2014, 07:12

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Новата учебна година започна с флашмоб и селфи

Началото на учебната година е след водещите теми на вестниците във вторник.

„Новата учебна година започна с флашмоб и селфи
Традициите отстъпиха място на нестандартни идеи при откриването на учебната година. Съюзът на учениците в България посрещна първия звънец с национален флашмоб "Твоят начин да участваш". По предварителна информация подобни прояви трябваше да има в около 20 града от страната. В Добрич например в инициативата се включиха няколко десетки гимназисти, които танцуваха на площад "Свобода". Идеята е чрез танца да се покаже желанието на учениците в страната да бъдат сериозен и съзидателен фактор при формирането на важните за училищното образование действия, обясниха пред "Дарик" ученичките Евгения Митева и Мариела Иванова, които са организатори на проявата в Сливен. Организацията настоява и ученическите стипендии - за отличен успех и по социални критерии, да бъдат 15% от минималната работна заплата, тоест 51 лв. И в момента обаче стипендиите могат да достигнат същата стойност. Те се определят от директора и варират от 21 до 50 лв.
Нестандартно посрещнаха първия учебен ден и учениците от Попово. Под мотото "Селфи с книга" учениците от ОУ "Любен Каравелов" дойдоха с книга в ръка. Още преди дни ръководството на школото призова своите възпитаници да носят любимата си книга, таблет или електронен четец. "Надяваме се тази инициатива да даде позитивен пример, че четенето е забавно, интересно и полезно", обясни идеята помощник-директорът Валерия Колева. С фитнес площадка на открито и нова лекоатлетическа писта отваря врати за новата учебна година ОУ "Бачо Киро" във Велико Търново. До площадката се намира и нова лекоатлетическа писта, която е дълга 60 м...
В София отново не се мина без звезди на първия учебен ден...
Тази година в много училища в страната вместо цветя учениците събираха пари за пострадалите от наводненията съученици. 66 497 са първокласниците в страната, най-много са в София - 10 639. Общо 721 480 ученици посрещнаха вчера новата учебна година..." - в. „Сега".

„Ковачевци настръхна срещу деца на имигранти в местното школо. 12 хлапета от бежанския лагер трябва да бъдат записани в единственото за общината училище в село Калище. Регионалният инспекторат по образование в Перник информирал за това местната власт три дни преди старта на учебната година. Така на 15 септември вместо празник в училището имаше импровизиран протест на родители.
Те не скриха своето притеснение от разпространение на зарази и влошаване на качеството на учебния процес. "Нямаме нищо против децата, но мястото им не е тук", казаха някои от родителите. Според местната власт в лагера отдавна няма сирийски бежанци, а настанените са предимно афганистанци и сомалийци... Комендантът на лагера твърдял, че всички деца са преминали курсове по български...
За втора учебна година училището в Калище е със статут на защитено, но се дофинансира от собствени приходи в общинския бюджет. Затова и кметът Васил Станимиров, и председателят на Общинския съвет Венцислав Тодоров реагираха негативно и насрочиха извънредно заседание на съветниците в първия учебен ден.
На него се прие декларация с искане до 30 октомври да бъде освободен от имигранти Националният детски екологичен комплекс (НДЕК) в Ковачевци, където беше създаден бежански лагер. Документът ще бъде изпратен до президента, премиера, министъра на образованието, шефа на Държавната агенция за бежанците и областния управител на Перник. "Не приемаме интеграция, в която българите са малцинство, а сомалийци и афганистанци без статут са мнозинство", заяви шефът на общинския съвет Венцислав Тодоров...
Скандалът коментира и образователният министър Румяна Коларова. "Най-добре е децата да отидат в училището, което е в общината", каза тя. И допълни, че там имат негативно отношение не само към присъствието на децата в училището, но и към присъствието на родителите в лагера.
"Надявам се, че сме се поучили от подобни инциденти и няма отново да допуснем нетолерантност и враждебност у децата", каза още Коларова. Тя е готова да обсъди проблема с общината. "Но едновременно с това съм готова да отстоявам това, в което вярвам - че всички деца са равни, трябва да имат равен достъп до образование", каза Коларова. За разлика от Ковачевица, Харманли приема с радост хлапе на бежанци в училище. 7-годишният Зади Дауд от Афганистан пристъпи днес на първия учебен ден в началното училище "Алеко Константинов" в Харманли..." - в. „Стандарт".

"Очакваме около 48-49 000 първокласници да бъдат подпомогнати с по 250 лева". Това съобщи в Пловдив вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков.Той обясни, че по-голяма част от родителите, подали молби, вече са получили еднократната помощ. Това са 36 000 семейства. Приемът на молби продължава до края на месец септември..." - в. „Труд".

Предстоящите на 5 октомври избори също са сред най-отразяваните теми.

„ЦИК се изгуби в транскрипцията на секциите в чужбина
Секциите в чужбина няма да бъдат 428, както бе официално оповестено, а 427. Заради разминаване в транскрипцията Централната избирателна комисия (ЦИК) е разкрила куха секция в САЩ, която заличи на заседанието си вчера. Разминаването в произношението и изписването на думите от английски на български подвело комисията и тя отворила две секции в едно и също населено място, без да има достатъчно заявления за това. Веднъж в списъка със секции на ЦИК бил включен град Хаянис, щата Масачузетс, а отделно от него разкриване на секция е било предвидено и в Хянис. В Хаянис в крайна сметка ще има една секция на вота на 5 октомври.
Грешката бе докладвана от говорителя на ЦИК Александър Андреев, който постави проблема на последното заседание на избирателната комисия вчера. "Има дублиране, което се получава при подаването на информация до ЦИК заради различната транскрипция", коментира Андреев за "Сега". Заради техническия гаф групата, която отговаря за изборите в чужбина, още веднъж ще прегледа име по име списъка със секции зад граница. Освен това от външното министерство ще бъде изискан списък с правилно изписаните наименования на населените места зад граница, където ще гласуват сънародниците ни, за да се уеднакви различното сега изписване на Коломбо и Калъмбо, даде пример пред "Сега" Андреев..." - в. „Сега".

„В Турция ще бъдат открити 136 избирателни секции за изборите на 5 октомври. Това каза пред „Фокус" говорителят на ЦИК Александър Андреев.
„ В 59 държави ще бъдат открити секции за предстоящите парламентарни избори, като общият им брой е 428. Например във Великобритания са 41 секции, в САЩ - 42, във Франция - 11, в Германия - 19", заяви Андреев. В Сао Пауло, Бразилия, ще бъде открита 1 секция на основание мотивирано предложение от посланика на България.
„Няма как да кажем точния брой на регистрираните българи в чужбина, защото заявленията, които те подават са заявления за откриване на секции, а не за гласуване. Броят на българите, които ще гласуват в чужбина ще го знаем по-късно и то тогава, когато вече е минал изборният ден", обясни Андреев..." - в. „24 часа".

„За парламентарните избори гласоподавателите имат възможността да подкрепят определен кандидат в листата на партията или коалицията, за която гласуват в своя район - т.нар. преференция. Това става, като отбележат поредния му номер от листата в кръгчето в дясната част на бюлетината...
На евроизборите също можеше да се гласува с преференция. Какво е по-различното този път?
Основните разлики с евровота са две.
Първо, при избора на евродепутати прагът на преференцията беше 5%, а сега е 7%. Това означава, че в даден район се зачитат само предпочитанията за онези кандидати, получили поне 7 на сто от гласовете за листата. Те се подреждат според броя на получените преференции.
Второ, при изборите за евродепутати онези, които искат да подкрепят водача на листата, трябва да посочат това в бюлетината. При парламентарни избори всяка бюлетина, в която не е отбелязано предпочитание за определен кандидат, се зачита като глас за водача на листата. Това значително затруднява смяната на водачите, които получават служебно гласовете на онези, които не са използвали преференцията. Предложението за такъв текст в Изборния кодекс дойде от ДПС, която настояваше, че не може малцинство от 10-15%, подкрепило един кандидат, да променя партийната подредба.
Може ли водачът на листата да бъде изместен?
Шансът за това е минимален. Всички бюлетини без отбелязана преференция се отчитат като глас за водача. Това означава, че ако в една листа вторият получи 33% от гласовете, петият - 18%, шестият - 15%, осмият - 13%, а други отбелязани преференции няма, водачът ще вземе 31 на сто и ще бъде изместен от втория.
За сравнение - на евроизборите водачът в листата на Реформаторския блок Меглена Кунева получи 15% от гласовете за блока на национално ниво и беше изместена от втория в листата Светослав Малинов, който взе 27%. Тогава обаче от ДСБ активно агитираха тъкмо за Малинов и той беше единственият, който можеше да събере достатъчно подкрепа, а Кунева не водеше собствена кампания. Реформаторите вкараха само един депутат.
Вероятност за разместване има в районите, в които партиите са сложили неизвестни фигури за водачи, а те трябва да се борят с популярни местни дейци. Едновременно с това при партиите и коалициите с по-малка подкрепа пренареждането става по-лесно, но в малките райони, където за това не са нужни много гласове, въобще не е ясно дали те могат да получат мандат.
Така, при положение че водачите на листите са почти сигурни, гласуването за тяхната листа може да увеличи шансовете им да влязат в парламента, дори когато е насочено срещу тях..." - в. „Дневник".

Продължаващите порои неизменно са сред темите на всекидневниците.

Дъждовете от последните часове предизвикаха наводнения. 20 сигнала за наводнени домове има в Пазарджик, съобщи bTV.
По данни на полицията на спешния телефон 112 са получени обаждания за наводнени приземни етажи, паднали клони и наводнени дворове и мазета. Няма сигнали за бедстващи хора. Създадена е организация за отстраняване на последствията от поройния дъжд, съпроводен със силен вятър. Все още няма обобщена информация за нанесените поражения.
Под наблюдение са всички водоеми в региона. В цялата област продължава да вали.
Затруднено е движението при отклонението за Пазарджик, заради тежко ПТП, станало най-вероятно по време на дъждовете. Катастрофата е станала в платното в посока Пловдив след детелината. Все още няма данни за пострадали и ранени.
Градушка падна и близо до столицата. Ледени късове са ударили в село Мрамор и в Божурище..." - в. „24 часа".

„26.5 млн. лева да бъдат отпуснати за овладяване и преодоляване на последиците от наводненията. Това предлага Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.
Комисията проведе днес второто си извънредно заседание под председателството на министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов.
За овладяване и преодоляване на последиците от вредното въздействие на водите се предлага финансова помощ за най-тежко засегнатите области:
Бургас - 2 593 525 лв.,
Варна - 4 212 426 лв.,
Добрич - 1 783 586 лв.,
Велико Търново - 1 892 723 лв.,
Враца - 1 560 538 лв.,
Монтана - 860 731 лв.;
Пловдив - 2 363 875 лв.
3 139 773 лв. от предлаганата сума са за възстановяване на съоръжения и участъци от републиканската пътна мрежа; 1 155 900 лв. за възстановяване на училищни сгради; 380 000 лв. за разплащане на спасителни и неотложни дейности, извършени от структури на МВР и МО.
Комисията прие и предложение за предоставяне на възстановителна помощ за пострадали от бедствия физически лица от общините Добрич и Перник за общо 356 000 лева..." - в. „Стандарт".

Вестниците за пореден ден отделят място и на казуса с КТБ.

„БНБ е поискала от акционерите в Корпоративна търговска банка да дадат повече информация как биха участвали в рекапитализирането на банката. Иска се още да бъдат посочени и конкретни финансови ангажименти, които акционерите биха поели.
Това е станало с писмо на подуправителя на "Банков надзор" Нели Кордовска до Петер Голдшейдер, управляващ съдружник в консултанта EPIC. Компанията представлява консорциум с участието на основните акционери в КТБ - Оманския фонд, руската ВТБ и фирма „Бромак" с едноличен собственик Цветан Василев.
Миналата седмица от EPIC изпратиха писмо до БНБ, че консорциумът е готов да участва в оздравяването на КТБ при определени условия и при осигуряване на държавна подкрепа.
В писмото-отговор от БНБ посочват, че Министерството на финансите отговаря за отпускането на държавни помощи. От централната банка препоръчват на EPIC незабавно да започне разговори с ведомството, за да се изяснят възможностите и условията, при които би могло да се отпусне държавна помощ..." - в. „Труд".

„През миналата седмица беше обявено, че Оманският фонд, който държи около 30% от поставената под специален надзор КТБ, е поискал тайни преговори с правителството и БНБ за преструктурирането на банката. EPIC пък беше посочен като финансов консултант с изключителни права, избран от консорциум между фонда на Генералния държавен резерв на Султаната Оман, други непосочени акционери и потенциални инвеститори.
В писмото от днес от БНБ заявяват, че приветстват усилията на EPIC за подпомагане на рекапитализирането на банката и изразяват готовност да участват, в рамките на своите компетенции, в обсъждането на преструктурирането и оздравяването на групата на КТБ.
В него се уточнява, че увеличаването на капитала на КТБ, респективно прехвърлянето на акции в банка, се извършва при спазване на българското законодателство и съобразно изискванията на Закона за кредитните институции, Закона за мерките срещу изпирането на пари и др. По повод на разбирането на EPIC, изразено в предишно писмо до централната банка, че "държавната помощ ще представлява решаваща част от решението за рекапитализиране", изрично се обръща внимание, че не БНБ, а Министерството на финансите е национален компетентен орган по отношение на отпускането на държавна помощ съгласно Закона за държавните помощи.
В тази връзка и с оглед на необходимостта от намиране на работещо решение за групата на КТБ в най-кратък срок се препоръчва EPIC възможно най-скоро да започне разговори с Министерството на финансите с оглед изясняване на реалните възможности и условия, при които биха могли да получат държавна подкрепа. В писмото на БНБ се уточнява, че държавната помощ в държавите - членки на ЕС, се предоставя по ясни правила, които са част от европейската правна рамка, като тя се разрешава индивидуално за всяка банка.
В случай че не бъде получена държавна помощ от българското правителство, EPIC следва да информира БНБ по какъв начин ще бъде осигурена нужната ликвидност за възстановяване операциите на двете банки от групата на КТБ, се уточнява още в съобщението. В него се обръща се внимание, че към настоящия момент двете банки продължават да имат огромен недостиг от ликвидни средства за изплащане на задълженията към депозантите им, които са в размер на 6227 млн. лева за КТБ и на 285 млн. лева за "Търговска банка "Виктория" ЕАД." - в."Дневник".