7 бона за име на колата

Над 100 българи плащат луди пари за различните номера

Бум на желаещите за специални регистрационни номера отчитат от КАТ през последните няколко години, показа проверка на „Всеки ден". Всеки, който иска да има табела с името си на колата или еднакви цифри, може да даде поръчка и след 10 дни желанието му ще бъде изпълнено срещу съответното заплащене.

 Седем хиляди лева струва поставянето на регистрационна табела на колата с така наречения златен номер, който е само от цифри или с букви. Специалистите разказват, че това е нова мода сред шофьорите, с която парадират със завидното си финансово състояние. За други обаче е мания. Цифрите винаги са смятани за важна част от съдбата на хората. Може би това е една от причините собствениците на луксозни автомобили да обичат ВИП-номерата, пише "Всеки ден".

 Практиката сочи, че най-често се избират рождени дати и някакви любими числа, разказват работещи в системата. Съгласно наредба от 2000 година за всеки специален регистрационен номер се заплаща допълнително. А желаещите да бъдат забелязвани лесно на улицата не са малко. Всички възможни комбинации досега са заплатени с такса в банката и са регистрирани, като за услугата са се изръсили над 100 души у нас. Поръчките стават до 10 работни дни.

 Сумата, която се събира за самите такси, не е толкова висока. Най-желани са така наречените огледални номера и тези с по две еднакви цифри, например 5335 и 3535. За тях се заплаща допълнителна такса в размер на 30 лева. 50 лева повече трябва да платим, ако искаме да караме кола с регистрационен номер с три еднакви цифри. За право на ползване на автомобил с 4 еднакви цифри се събира такса от 1000 лева.
Седем бона обаче излиза екстрата да снабдим колата си със запомняща се табела с надпис по наше желание. Имало е и случаи, в които номерът излиза по-скъпо от возилото. По морето може да се види кола, която вместо цифри има надпис „младоженци". Местни хора твърдят, че собствениците са от Несебър и я дават под наем - за сватби или меден месец.

 В Казанлък пък има и открит автобус, на чиято регистрационна табела е изписано „Гости на града". Той се ползва за туристически обиколки на местността. Наскоро притежател на „Порше Кайен" си сложи буквите „ЕВЕВЕВЕВ" като регистрационен номер. А за Красимир Узунов, шеф на „Интерсервиз Узунови" АД, се знае, че има рол-ройс със седем К-та.

 От юли регистрацията на автомобил вече е по-ниска и струва 30 лeва. Новите табели ще се изработват за 4,97 лв. без ДДС, като хората вече не плащат и 8 лева за болт, с който преди се захващаха номерата по искане на КАТ. До юни ни правеха регистрацията срещу 75 лева. Новата фирма към КАТ вече е произвела 100 000 номера. Те са с алуминиевата платка, произведена в Германия. На тях се слагат и два болта с тапи, които при слагане се захващат автоматично и не могат да бъдат отстранени. Така се предотвратява възможността за кражба на табелите.

 

Плащаме по-малко за винетка

 Производителите на новите табели ще предложат на КАТ да се въведе и трети регистрационен номер, каквито има в много европейски страни и САЩ. Той ще е от залепващо се прозрачно фолио, което се поставя на предното стъкло на превозното средство. В него има чип с цялата информация за колата. Електронният носител показва кога автомобилът е минал технически преглед, има ли платена винетка и за колко време, гражданската отговорност, автокаското и др. данни. Идеята е освен да има пълна отчетност за колата, да бъде намалена и цената на винетката, тъй като ще отпадне нейното производство.