Започва новата учебна година в страната

Първокласниците са около 64 хиляди, а общо в страната има около 750 хиляди ученици

Започва новата учебна година в цялата страна. По данни на Министерството на образованието първокласниците са близо 64 хиляди, с малко повече от миналата година, а общо в страната има около 750 хиляди ученици. Около 127 хиляди са педагозите - учители, психолози, възпитатели и ресурсни учители.

Новата учебна година ще започне с неприключили ремонти в над 50 училища, но до отлагане на първия звънец няма да се стигне никъде Учебната година ще започне нормално и във всички райони, пострадали от наводненията през последните месеци, увериха от Министерството на образованието и науката, както и самият служебен премиер Георги Близнашки, цитирани от bTV.

Очаква се на места в страната родителите да дарят парите за цветя за училищата, пострадали от бедствията.

Под звуците на националния химн и с издигането на националния трибагреник ще започне новата учебна годна във всички училища в страната. По традиция в училищата ще има тържествени церемонии, най-важната част от които са посрещането на първолаците и символичният звън на първия учебен звънец.

Днес Съюзът на учениците в България организира национален флашмоб "Твоят начин да участваш", който ще се проведе в 19 български града. Целта на инициативата е да се покаже желанието на ученицита да участват във важните за училищното образование действия.

В големите градове полицията обещава засилено полицейско присъствие около сградите на училищата, което да гарантира спокойствие и лесно преминаване през основните улици.

В много от училищата в страната ще има поставени касички за набиране на средства за пострадалите от наводненията. Инициативата е под надслов "Цветя за Мизия".

На добър час на всички ученици и учители!

Успешна нова учебна година!