Меркел: Германия ще се бори с антисемитизма

Германия ще направи всичко по силите си за борба с антисемитизма

Това заяви канцлерът Ангела Меркел в реч на многохиляден митинг в Берлин днес, предаде ДПА.

Меркел рядко присъства на демонстрации, но този път се присъедини към президента Йоахим Гаук, вицеканцлера Зигмар Габриел, лидери на еврейската общност и християнски лидери на митинга пред Бранденбургската врата, отбелязва Ройтерс.

Проявата беше посветена на посветена на 75-годишнината от избухването на Втората световна война, по време на която бяха убити 6 милиона евреи.

В обръщение към участниците в митинга на Бранденбургската врата, Меркел заяви, че насилието срещу евреите в Германия - е нищо друго освен една атака на цялото общество. Страната няма да търпи това, добави канцлерът.

Демонстрацията, организирана от еврейската общност в Германия, е в отговор на рязкото увеличаване на нападения срещу евреи, след неотдавнашното изостряне на конфликта между Израел и палестинската организация Хамас.

Меркел не пропусна да отбележи, че в Германия не е имало еврейска организация или институция, която не би трябвало да се вземат под полицейска закрила през последните години, а това  дълбоко я тревожи.