Първи учебен ден

На 15 септември започва новата учебна година

Днес ще бие пъврвият учебен звънец на учебната 2014/2015г. Всички училища на територията на областта ще отворят врати, за да приемат учениците си.
Училищата в община Стара Загора са готови да посрещнат новата учебна година. 14 500 деца ще посещават учебните заведения. Броят на учениците е намалял с между 300 и 400. Разбира се, най-голямото вълнение от предстоящия 15 септември е за първокласниците. 1450 деца ще чуят за първи път училищния звънец.
Всяко училище е предвидило специална програма. Всяко първолаче ще получи детска книжка с послание за успешен старт в света на знанието от кмета Живко Тодоров. От футболен клуб „Берое” подаряват на децата тетрадка-справочник с пожелание за успех в училище, а от клуб „Липа” – светлоотразителна лента. Във всяко училище ще гостуват играчи и представители на ФК „Берое“.
Кметът Живко Тодоров ще открие учебната година в СОУ „В.Левски“ в 9.00 ч. и в Тракийски университет – Стара Загора в 10,30 ч.
Общинските училища са 33. От тях 25 се намират в града, а 8 – в селата. Децата от всичките 51 села в общината, които нямат училище в своето населено място, са 445. За да могат да посещават училище, им е осигурен безплатен транспорт.
Осигурени са също безплатните учебници за учениците от първи до 4 клас, а също и безплатните закуски. Само три от училищата – Първо ОУ, началното „Димитър Благоев” и ОУ„Георги Райчев” са кандидатствали по програмата „Училищен плод”.
Училищата вече имат и осигурено отопление през зимата – по селата са заредени с дърва и нафта, а в града, където повечето са на природен газ, са направили профилактика на котлите.
В град Казанлък има 16 училища, от които 5 са държавни и 11 са общински. 11 са общинските училища в останалите населени места на територията на нашата община. В общинските и държавните училища тази година учениците общо са 8850. Първокласниците са 715, като за първия учебен ден всички те ще получат книжка с детски приказки с поздравление от кмета на община Казанлък Галина Стоянова. Книжките са Български народни приказки и Любими детски приказки.
Училищата на територията на община Казанлък са на делегиран бюджет и с техни средства през лятото бяха направени текущи ремонти като освежаване на класните стаи, коридорите, санитарните възли.
162 са първолачетата в община Раднево. Въпреки финансовите затруднения на миньорския град, новата учебна година и там започва нормално.
В Гълъбово 102 деца ще прекрачат за първи път прага на училище.
135 са първокласниците в цялата община Павел баня по данни на директорите на училища за учебната 2014/2015 г. Общият брой на учениците за 13-те населени места на общината е 1246 души. Малчуганите, които ще прекрачат праговете на детските градини в общината, са 452, а от тях 188 са на възраст между 3 и 4 години.