10– те най-скъпи яхти в света

Светът на яхтите се смята за един от най-разкошните и престижните. Днес повечето яхти са оборудвани с техника, джади и удобства, за които и в петзведните хотели не можете да си мечтаете, пише bugaga.ru. На яхтите можете да намерите всичко, което ви трябва – барове, басейни, хидромасажни вани, лускозно постелно бельо и какво ли още не. Естествено всичко това има своята цена. Вижте кои яхти попадат в списъка на най-скъпите лускозни лодки.

10. Яхта The Rising Sun – 200 милиона долара



За 200 милиона долара можете да закупите спортен екип, достатъчно висок небостъргач, стадион, независимо, че тази сума надвишава приходите от брутния вътрешен продукт на няколко страни от Третия свят, взети заедно. Такава е цената и на тази лодка. А тя е най-евтината в нашия списък. Собственик на яхтата е Дейвид Гефен, който пък я купува от Лари Елисон, генерален директор на Oracle.
На яхтата има баскетболна площадка, която при необходимост може да послужи за място за кацане на вертолет. Има кино, винарска изба и 85 стаи, разположени на пет етажа. Няма смисъл да добавяме, че всичко на яхтата е супер луксозно.

9. Яхта Seven Seas – 200 милиона долара


Яхтата може да приюти 12 гости, разполага със 7 възхитителни луксозни стаи. Има и отделна каюта за собственика й – Стивън Спилбърг. Удобствата на борда включват кино, площадка за вертолет, спортна зала и басейн. Лодката има и отделна палуба, където можеш да се уединиш и насладиш на тишината.

8. Яхта Lady Moura – 210 милиона долара


Името на яхтата, изписано върху лодката и декорациите на плавателния съд са от чисто злато 24 карата. Лодката принадлежи на милионера от Саудитска Арабия Насар Ал-Рашид. След построяването на яхтата през 1990 година, тя заема девето място в света по големина, но за 24 години пада до 28 място. Яхтата се завдижва с два дизелови двигателя  от по 7000 конски сили всеки. На тази лодка комфортно могат да се настанят до 30 гости и 60- членен екипаж.

7. Яхта Al Mirqab – 250 милиона долара


Ако спешно имате нужда да посрещнете 24 –ма от най-близките си приятели да отдъхнат на Средиземно море, тази яхта е на вашите услуги. Разбира се нейният собственик – премиерът на Катар Хамад бен Джасем бен Джабер Аль-Тани може би ще е против. На яхтата има 10 стаи, площадка за вертолет, басейн, кино и солариум. Има и екстравагантна ВИП каюта за собственика на лодката, за която обаче се знае малко.

6. Яхта Dilbar – 263 милиона долара

Не отстъпвайки на южните си съседи, руските милиардери също проявяват интерес към закупуване и притежание на скъпи и ненужни играчки. Собственик на тази яхта е руският милиардер, предприемач Алишер Усманов. Яхтата е кръстена на покойната му майка. Лодката има 47- членен екипаж и удобства, за които може само да се мечтае. В каютите могат да се настанят до 20 гости. И на тази яхта има площадка за кацане на вертолет. Яхтата достига 110 метра дължина и 15 метра ширина, което автоматично я поставя в категорията на най-големите яхти в света.

5. Яхта  Al Said – 300 милиона долара
Яхтата носи името на своя собственик-  султанът на Оман Кабус бен Саид. Построяването на яхтата струва 300 милиона долара, а след завършването й тя заема второ място сред най-големите яхти в света.
Лускозната лодка, по-скоро кораб, може да развие скорост от 22 възела, да приеме на борда си до 70 души,  както и 154 – членен екипаж. Официално няма нито една снимка на интериора на тази яхта, затова сме принудени да се доверим на думата на султана, че там действително всичко е от висша класа.

4. Яхта Superyacht A – 323 милиона долара
Яхтата е притежание на руския милиардер Андрей Мелниченко. За цената си тя е изключително компактна. На борда има 42-членен екипаж и места за 14 гости. Интериорът на яхтата може да впечатли всекиго. Има три басейна, два екскурзионни катера, лускозни каюти и куп развлечения.

3. Яхта Dubai – 350 милиона долара

По-рано тази яхта е била известна под други имена. Първоначално нейн собственик е бил принцът на Бруней, който я кръстил Golden Star, после тя попаднала в ръцете на шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум, който и дал името Platinum 525. Сега яхтата принадлежи на шейха на Дубай, който съвсем логично я нарекъл Дубай. На нея има басейн, спа-салон, стъклени стълби, вертолетна площадка и разкошни стаи за 115 гости.
Към настоящия момент тази яхта се смята за втората по големина в света.

2. Яхта Eclipse – 450 милиона – 1,2 милиарда долара


За съжаление не ни е известна точната стойност на това чудовище. Различни източници посочват космически цифри, достигащи до 1,5 милиарда долара. Това, което знаем със сигурност е, че яхтата се обслужва от 70-членен екипаж и принадлежи на руския милиардер Роман Абрамович. На яхтата има автоматична система за сигурност, оборудвана с камери за видеонаблюдение. Яхтата може да посрещне на борда си до 24 гости, има две вертолетни площадки и даже подводница.

1. Яхта Streets of Monaco – 1 милиард долара
Ето го и нашият герой. Сега вече знаете коя яхта струва 1 милиард долара. Конструкцията на тази фантастична яхта се отличава от традиционните модели, с които сме свикнали. На тази яхта има много неща, които не очаквате да срещнете в открито море, като картинг писта, плаж, изкуствено езеро и дори сгради. Освен това на тази яхта има казино и реплика на трасето Гран при Монако, тенис кортове, басейни и бистра.