Протест „Заедно в борбата за справедливост“ се проведе в София

Разгневени от убийството на 18-годишния Емил Ботев отново поискаха справедливо възмездие

Десетки близки и приятели на убития 18-годишен Емил Ботев за пореден път излязоха на протестно шествие в центъра на София днес следобед. Събралите се, предимно млади хора настояват за справедлив съдебен процес и ефективно наказание за убиеца на техния приятел. Шествието тръгна от хотел „България“ в 14 часа и премина по Блу. „Цар Освободител“.  Протестиращите издигнаха големи транспаранти с надписи: "Справедливост за Емо! Стига толкова жертви! Ставайте робове!".

Приятелите на Емо призоваха всички, които имат възможност да се присъединят към техния поход за справедливост. Протестиращите се опасяват, че убиецът, който в момента е в ареста, няма да получи справедлива присъда. Те искат "справедливост". А тяхната справедливост е доживотна присъда.

Те описват убитото момче като страхотен българин, който носел българския дух в себе си и искал младите да останат в България. Имал петица на матурата по психология, на всеки църковен празник бил в църквата и помагал. Той искал да учи психология и искал да промени държавата към по-добро. Затова и приятелите му са тук – искат да променят държавата. Емо мечтаел за доброто на всички хора и да не сме тоалетната, както ни изобразяват европейците, а да сме достойна европейска държава.

Припомняме, на 10 юни 2014 г. в столичния квартал „Горубляне" на бул. „Симеоновско шосе" британецът Мейсън Кристофър умишлено умъртви 18-годишния Емил Ботев. Той му е нанесъл удари с нож в областта на сърцето и коремната кухина.