Радан Кънев няма да се кандидатира за лидер на реформаторите?

Реформаторите ще открият кампанията си, но без избор на лидер

Реформаторският блок отмени насрочения за днес съюзен конгрес, след като вчера два от големите съюзници - СДС и партията на Меглена Кунева, изпратиха писмо до медиите, в които отказват да присъстват на конгреса и настояват той да се проведе на 10 ноември. Причината е една от точките в дневния ред - избора на лидер на блока.

По-късно във "Фейсбук" профила си лидерът на ДСБ Радан Кънев написа, че се отменя избора на председател на съюза, и в 11 ч. само ще бъде открита предизборната кампания.

С реакцията си СДС и "Движение България на гражданите" потвърдиха слуховете от последните седмици, че има напрежение в Реформаторския блок заради опасност той да бъде овладян от ДСБ, чийто председател Радан Кънев беше фаворит за поста лидер на съюза. Официално другият кандидат беше лидерът на СДС Божидар Лукарски.

До неотдавна Кънев беше и говорител на блока, но през август подаде оставка. След това се стигна до идеята да се проведе първи конгрес, на който да се избере председател на коалицията. Част от Гражданския съвет подкрепи Радан Кънев.

Партийни структури на СДС и "Движение България на гражданите" обаче поискаха конгрес да се проведе едва след парламентарните избори на 5 октомври, а не непосредствено преди вота.