ЕС плаща 6% от щетите от потопите

Парите

14-09-2014, 09:23

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Взимаме само 18,1 млн. евро

България ще получи 6 на сто от стойността на щетите от наводненията като помощ от Брюксел. Това съобщи вицепремиерът и министър по управление на европейските фондове Илияна Цанова. Става дума за 18,12 млн. евро.
Цанова обясни пред Дарик радио, че не е включено искане и за щетите в Мизия, защото процедурите по оценяване и внасяне на искане за помощ не били привършили. Там щетите са за 5,5 млн. лв., като 1,1 млн. лв. от тях са от публичната инфраструктура, а останалите е стойността на данъчната оценка на къщите.
“Апли­ка­­­ционната форма е на стойност 302 млн. евро. Тъй като има процедура, трябва да се направи оценка на щетите, тогава да се види дали влизат в едни определени прагове и тогава да се направи апликационната форма. Сумата от 300 млн. евро е цялата сума на щетите
Ние ще получим около 6% от тази сума като компенсация от Фонд “Солидарност”. Надяваме се това да стане в следващите 3 месеца”, обясни Цанова.
Тя смята, че политическите коментари дали постигнатото при последното й посещение в Брюксел е “провал” или “успех” не могат да бъдат оборени с експертни аргументи, но времето ще покаже истината. На срещата й с еврокомисаря Йоханес Хаан беше договорено да се орежат по 9,5% от 239 проблемни екопроекта и парите в размер на 153 млн. лв. да се дадат на други.
“Работи се по възстановяване на плащанията по спрените оперативни програми. По принцип разходите за плащане на изпълнението им са заложени в държавния бюджет от началото на тази година. Очакванията са обаче, че и приходи от ЕК ще идват, така че ние да останем само с нашето самоучастие”, каза Цанова. Тя смята, че е
било грешка държавата да спре да плаща от бюджета
по представени фактури за свършена работа. “Задължени сме по бюджет да осигурим това финансиране, така че да можем да плащаме, да обработваме документацията. Това е националноотговорно решение и за мен беше огромна грешка, че въобще спряха тези плащания през февруари. Ако те не бяха спрени, нямаше да сме в тази ситуация на риск от загуба на средства и основната причина за това са спрените плащания”, каза Цанова. Тя каза, че се надява, че 2014 г. няма да е нулева за всички нови оперативни програми.