Официално: Записът на БГНЕС с Радан Кънев е истински

Политика

13-09-2014, 15:02

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мая Манолова: Приветстваме Радан Кънев вляво от центъра

Коментари и позиции за публикацията "Радан Кънев: стоя вляво от центъра"

Публикацията в БГНЕС "Радан Кънев: стоя вляво от центъра" http://news.bgnes.com/view/1186318 предизвика разнопосочни коментари от политици и споменатите в материала страни. В него лидерът на ДСБ и говорител на Реформаторския блок (РБ) признава, че на практика неговите политически позиции са в ляво от центъра. Лидерът на ЕНП Мария Капон язвително заяви, че сега разбира защо нейната партия не е била приета в РБ.

Агенция БГНЕС пък разпространи следната информация:
От Института за свободен капитализъм "Атлас" съобщиха за БГНЕС, че излъченият запис от срещата им с Радан Кънев е откъс от по-дълъг разговор и не е манипулиран.
БГНЕС притежава пълния запис от разговора и той е получен от участници в срещата. Не приемаме обвиненията за анонимност, защото БГНЕС е потърсила и самия Радан Кънев, но има правото да запази своите източници. Всяка публична фигура, независимо дали участва или не в избори, носи отговорност за думите си. Това се отнася с пълна сила за политическите лидери.

Ето пълния текст от Института за свободен капитализъм "Атлас" без никакви съкращения:
"По повод днешната ви публикация " Радан Кънев: стоя вляво от центъра" http://news.bgnes.com/view/1186318 . Аудиозаписът, който стои в основата на цитираната информация, е част от разговора на г-н Радан Кънев с членовете на Института за свободен капитализъм "Атлас". Срещата се състоя на 4 юли 2013 г. и бе първата от поредица срещи, които Институтът за свободен капитализъм "Атлас"(ИСКА) проведе с партиите, основали впоследствие Реформаторският блок.
Инициативата за тези срещи бе на ИСКА. Срещите бяха част от Националната кампания за политическа идентичност на института, която си поставяше две основни цели: политическите партии да заявят своята идентичност, и на тази база да бъдат оценявани техните послания и действия; да даде шанс на хората, които не откриват на пазара на партии и идеи свое представителство, да изберат за кого да гласуват. Информация и снимки от тази среща има на сайта на Института на адрес: http://atlas-bg.eu/sreshcha-na-instituta-za-svoboden-kapitalizm-atlas-s-dsb.html

Оригиналният аудиозапис на срещата между г-н Кънев и ИСКА трае 2 часа 21 минути. Между 15 и 16-тата минута от срещата г-н Кънев казва това, което се чува в поместения на вашия сайт вас запис. Самият запис бе направен със съгласието на г-н Кънев и е част от архива на ИСКА. Той не е таен, но не е и публичен извън кръга членове на Института за свободен капитализъм "Атлас", тъй като е направен единствено с цел да документира проведената среща. Журналисти от сайта БГНЕС не са се обръщали към никого от членовете на института с молба за достъп и цитиране на този запис, и в този смисъл публичното му огласяване е некоректно и неправомерно.

Откъсът от 50 секунди, поместен на вашия сайт, не е допълнително манипулиран. Но това, че цитатът е истински, не омаловажава моралния проблем с полуанонимния стил на информацията и неприкрития стремеж да се предизвика интрига в един от политическите субекти - участници в предизборната кампания, и то в навечерието на срещата на Реформаторския блок в неделя, на която се очаква г-н Кънев да бъде избран за негов председател.

Институтът за свободен капитализъм "Атлас" не е политическа партия, а неправителствена организация с просветителски цели, която не участва в предизборната кампания на ничия страна. Като председател на УС на организацията категорично възразявам срещу опитите името и дейността на ИСКА да се забъркват в каквито и да е злободневни политически скандали. Моля да поместите това пояснение на вашия сайт на място и в обем, съответстващ на първоначалната ви публикация", се казва в края на писмото, подписано от Калин Манолов, Председател на Управителния съвет на Институт за свободен капитализъм "Атлас".