1 млрд. лева годишно ще се инвестират в Северозападна България

На региона в програмата на ГЕРБ е отделено специално внимание

В програмата на ГЕРБ  има специален раздел за вниманието към Северозападна България. Заложили сме именно в този регион на страната годишно да се инвестират 1 милиард лева с една единствена цел – да се преодолеят междурегионалните различия и да започне икономиката да работи, да има достъпно здравеопазване, да има качествено образование. Това заяви в интервю за Bulgariautre.bg кандидатът за народен представител и водач на листата на ГЕРБ в Монтана Десислава Атанасова. По думите и единственият начин да се преодолеят междурегионалните различия и младите хора да се върнат в Северозападна България е чрез активни мерки в различни секторни политики.

През последните 25 години на преход, като че ли голяма част от политиците са забравили развитието на този регион. Можем да кажем, че най-бедният край в Европа започва от Видин и свършва във Враца. Но можем да кажем и това, че правителството на ГЕРБ в периода 2009-2013 година положи усилия да започне инфраструктурни проекти в този край на България. Именно тогава беше завършен Дунав мост 2. Дотогава се бяхме нагледали на неколкократни първи копки. Именно нашето правителство, заедно с правителството на Румъния и с подкрепата на Европейската комисия успя да реализира този проект. Да не забравяме и прохода „Петрохан“, който беше рехабилитиран по време на нашето управление, посочи  Атанасова. Тя допълни, че сега в програмата си ГЕРБ  са заложили реализация на пътя Видин – София.

Мисля, че когато вложим пари в пътна инфраструктура, това безспорно ще се отрази на икономиката. И ако някой пак каже, че асфалтът не се яде, ще му отговоря, че да- не се яде, но, за да стигне хлябът до хората е нужно да има път. За да стигне линейката до хората също е нужно да има път. И това най-добре се видя по време на бедствията, когато в община Георги Дамяново бяха скъсани мостове, бяха разрушени пътища, нямаше вода няколко дни и именно поради липсата на пътна инфраструктура беше почти невъзможно да се осигури питейна вода за населението, подчерта Десислава Атанасова.

Попитана какви мерки предлагат във връзка с високата безработица и демографските проблеми в Северозападна България, тя отговори: „Няма да чуете обещания, че ще разкрием 250 хиляди работни места или ще ндустриализираме този край. Това са лъжи, които вече бяха ползвани като предизборни обещания. Нашата цел е да привлечем европейски средства. Само така може да има работеща икономика. Само така може да има инвестиции както в малкия и среден бизнес, така и в пътна инфраструктура, което създава работа, което носи доходи. Ние многократно сме казвали, че с европейската солидарност ще се опитаме да върнем работните места и да осигурим на хората поминък. Това е начинът. Надяваме се, че когато има стабилно правителство, ще се работи в тази посока. Видяхме, че в последната година и половина се върнахме във времената на тройната коалиция, когато европейските ни партньори загубиха доверие в България. Сега ще бъде изключително трудно отново всички европейски програми да бъдат отворени, отново това доверие към България да се върне, да бъде оправдано и да получим средства под формата на европейска солидарност. Именно тях ще вложим в Северозападна България, така че да има работа и хляб за хората“.

Разговора с Десислава Атанасова можете да прочетете в рубриката Интервю.