Втори руски „хуманитарен конвой” влезе в Украйна

Конвой, представяш се като хуманитарен, навлезе на украинска територия

Втори руски конвой, представяш се като хуманитарен, навлезе на украинска територия при граничния пункт „Изварино", предадоха информационните агенции.

Според информация на агенция „Новости", 200 камиона са влезли в Украйна.  Според руската страна,  преди това са били събрани 2000 тона хуманитарен товар.

Първият подобен конвой, в който също бяха включени 200 камиона, пресече украинската  граница през миналия месец, без да има разрешение за това от властите в Киев.  Международната общност осъди действията на Кремъл и ги определи като посегателство върху суверенитета на Украйна.

Междувременно агенция „Униан" предаде, че разполага с информация, че Русия преминава към тактика на диверсии  на цялата територия на Украйна.
Според агенцията, вече са създадени 6 диверсионни групи, предназначени за действия в централните райони на страната и в  Киев.

По думите на Дмитрий Снегирев, лидер на една от популярните граждански организации в Украйна,  офицери от руската Федерална служба за сигурност планират да създадат на базата на батальона „Заря" център за подготовка, в който да бъдат създадени още диверсионни групи.

„На терористите е наредено да търсят потенциални диверсанти сред хора от централните области  на Украйна, които сега воюват на страната на сепаратистите в Донбас. В Харковска област вече е започнала активна диверсионна дейност. Намеренията на руските окупатори са да пренесат тази дейност по цялата територия на Украйна, за да дестабилизират страната като цяло. " - коментира Снегирев.

Той подчертава, че Кремъл сменя тактиката и преминава в активна фаза на военно противопоставяне.

По думите му, целта на Русия е унищожаване на инфраструктурата и в централните райони на страната и създаване на социално напрежение.