Красен Кралев: Ще лобирам за намаляване на пристанищните такси

Туризмът е основен поминък на Варна и сред най-важните отрасли в българската икономика, категоричен е кандидатът за народен представител на ГЕРБ

Поемам ангажимент, след като бъде съставено следващото правителство, да лобирам за намаляване на пристанищните такси и по този начин исканията на туристическия бранш да бъдат удовлетворени. Това каза кандидатът за народен представител на ПП ГЕРБ-Варна Красен Кралев. Той бе специален гост в дискусията, организирана от в. „Стандарт” и община Варна - „Круизите-нови възможности за морски културно-исторически туризъм в областта”. Събитието е част от националната кампания „Чудесата на България 2014”.

Кралев акцентира, че във връзка с новината, обявена от председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов за създаване на министерство на туризма, предстои да бъде разработена нова национална стратегия за развитието на отрасъла. В нея промотирането на културно-историческото наследство ще бъде изведено на преден план.

„ГЕРБ отделя голямо  внимание на туристическия отрасъл, който е един от най-важните в икономиката на България. В предния мандат на Бойко Борисов за първи път бяха отделени 15 млн. лв. за реклама на България в целевите пазари – Германия, Великобритания и Русия.

Искам да ви успокоя, че всички проблеми, които поставихте на тази дискусия, ще ги отнесем по най-бързия начин. Поемам лична гаранция да се боря за преодоляване на проблемите на круизния туризъм. И в тази посока не трябва да има разминаване в мненията на политиците, които ще представят Варна в следващия парламент, защото туризмът е основният поминък на града. Както каза проф. Николай Овчаров България е сред трите държави в Европа, заедно с Италия и Гърция, които имат най-много паметници на културата, така че имаме какво да покажем на чужденците”, заключи Красен Кралев.

Кандидатът за народен представител от ГЕРБ обеща съдействие на туроператорите, които участваха във форума. Те настояха държавата да съдейства за намаляване на пристанищните такси у нас, които убиват круизния туризъм.