Полудяваме бавно, неусетно почти

Животът

12-09-2014, 17:12

Снимка:

http://bolime.net

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Над 4000 пловдивчани са потърсили психиатрична помощ през 2013-та

Тревожно-депресивните състояния, неврозите и паническите разстройства са скочили с драстичните 40 процента през 2013 година. Пациентите, потърсили помощ през пловдивския Център за психично здраве (Психодиспансера) през миналата година са около 3500 човека, което е твърде голяма цифра, коментират пловдивските психиатри. В това число не влизат пациентите на 18-те частни практики, където също се лекуват хора, коментира психиатърът д-р Веселин Герев. Според него в последните 3-4 години се наблюдава тенденция към увеличаване броя на психичните разстройства.

Особено драстично нарастват депресиите, за които няма възрастови граници. Същинската депресия е заболяване, което изисква продължително лечение с медикаменти, коментира д-р Герев. Обикновено състоянието се подобрява едва след неколкомесечно лечение.

Наближаващата есен е именно сезонът, който обостря депресиите. Причините са напълно обективни, тъй като времето се разваля, слънцето намалява, а времето

става дъждовно и мрачно. Другояче казано, намалява количеството на серотонин в организма, обяснява д-р Герев.

Тогава настъпват симптомите на депресията - постоянно безпокойство и неясна тревожност, безсъние,  отпадналост и липса на настроение и апетит, нежелание за секс.  Ако близките забележат тези симптоми, би трябвало да посъветват страдащия да потърси помощ, съветват психиатрите.
На практика най ефективният антидепресант се явява слънцето.
Ако нивата на серотонин са стабилни, през есента е нормално човек да се чувства малко по-отпаднал и в по-лошо настроение. Това са обичайните сезонни меланхолии. Това са временни състояния, които опминават. Но потиска ли се все повече настроението и на човек не му се работи, чувства се отпаднал, всичко да му коства усилия, той отива в състояние на изчерпване. В такъв случай трябва да потърси лекар.