Сензация! Драстични промени очакват човечеството до 2050 година

Промяната може да бъде сравнена с прехода от човекоподобни маймуни към хора

Кадел Ласт от Глобалния институт по мозъка твърди, че човечеството ще еволюира в различен биологичен вид до 2050 година в резултат на радикално новите технологии, поведение и естествен подбор, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. След по-малко от четири десетилетия хората ще живеят по-дълго, ще раждат по-късно и ще разчитат много на роботи за ежедневните задачи. Голяма част от времето си ще прекарват във виртуалната реалност.

Промяната ще е толкова значима, че може да бъде сравнена с прехода от човекоподобни маймуни към хора.

Според някои специалисти по еволюция, до три-четири десетилетия хората ще живеят до 120 години. Вместо да живеят бързо и да умират млади, отбелязва Кадел Ласт, хората ще живеят бавно и ще умират стари. "Мисля, че следващата система ще е толкова различна от съвременния свят, колкото съвременният свят от Средновековието", твърди той.

Според него, биологичният часовник няма да съществува вечно и хората ще могат да го спират за известно време с бъдещите технологии. Вече сме свидетели на тази промяна - средната възраст, на която жените раждат първото си дете, се увеличава. За Великобритания тя е 29,8 години. В САЩ през 70-те години на миналия век само един процент от първите деца са били от майки над 35 години. Към 2012 г. този процент достига 15.

Освен че хората ще разполагат с повече години без деца и с повече свободно време, според Кадел Ласт роботите ще изместят нискоквалифицираните работници. Теорията на учения е изложена в статията "Човешката еволюция, теорията за историята на живота и краят на биологичното възпроизвеждане".