Наводненията няма да попречат на старта на учебната година

Това увери образователният министър Румяна Коларова

„Наводненията няма да попречат на навременното отваряне на училищата”, заяви в предаването „Здравей, България” образователният министър Румяна Коларова.

Запитана дали е нормално ръководствата на училищата да искат пари от родителите за ремонти, министърът обясни, че те нямало да приключат, ако не са помагали родителите, както финансово, така и с труд.

„Успешното начало на учебната година стана възможно и заради усилията на общините, и на родителите”, заяви Коларова.

Тя все пак призна, че има няколко учебни заведения, където все още има частични ремонти, а децата известно време ще трябва да делят сградите си със строители.

Що се отнася до решението на някои училища да забранят използването на мобилни телефони в клас, министърът заяви, че не знае как ще стане това.

„Правила съм го това със студентите, винаги се притеснявам. Когато е важен изпитът, ги молим д си оставят телефоните на една банка, след което непрекъснато се притеснявам дали всеки си взима своя телефон. Ако това го въведат в училищата, ще настъпи абсолютен хаос”, заяви министърът.

Тя обаче не е съгласна с опцията децата изобщо да не ходят с телефони на училище.

Образователният министър коментира и незаконните пансиони, които разкри Нова телевизия.

„Вчера сутринта разпоредих проверка в тези градове, в които вие бяхте направили разследване. Следобед решихме проверката да е навсякъде”, обясни министърът.