Предпазват ни с надпис от нов феномен 15/15

За вота на 5 октомври са регистрирани 774 листи и 6063-ма кандидати

Специален текст в бюлетината над кръгчетата за преференции ще предупреждава избирателите, че в тях могат да посочат предпочитание за кандидат от вече избраната партия. Така ще се избегнат нови феномени 15/15 като на евроизборите.

Тогава 15-ият в листата на БСП Момчил Неков събра повече преференции от бившия соцлидер Сергей Станишев, измести го от челото на листата и стана евродепутат, припомня "24 часа". Масово червените избиратели бяха дали преференция за него, тъй като номерът му в листата беше еднакъв с този на номера на партията в бюлетината. Подобен феномен имаше и при другите партии, макар и да не доведе до размествания в техните листи.

“Текстът е за улеснение на избирателите - за да няма объркване къде се гласува за преференции и къде за партиите”, обясни един от говорителите на ЦИК Камелия Нейкова.

Освен това в десния край на бюлетината, от горе до долу, ще има плътна черна лента, която няма да позволява да се разкрива кой как е гласувал.

От ЦИК посочиха, че поради съображения за сигурност няма да съобщят точния размер на бюлетините, но приблизителният им формат е А3. Бюлетините за 15 избирателни района вече са отпечатани от БНБ. Най-дългата бюлетина ще е в 23-и МИР в София, който излъчва 18 мандата. За Габрово пък бюлетината ще е без номер 21, тъй като изтеглилата го партия не е регистрирала листа.

За вота на 5 октомври са регистрирани 774 листи и 6063-ма кандидати. Сред тях са трима независими - Октай Енимехмедов в Бургас, Никола Вапцаров в Благоевград и Господин Тонев в Хасково. Други двама пък обжалват отказа да бъдат регистрирани. Няколко кандидати от листите са се отказали.

Машинно гласуване ще има в София (в 24-и МИР), в Пловдив - област, Перник, Кюстендил и Плевен - общо 300 секции.

Досега 16 организации са подали заявления за наблюдатели, а ЦИК е регистрирала 856 техни представители.

27 401 електронни заявления са постъпили за гласуване в чужбина. До събота ЦИК трябва да определи точния брой на секциите зад граница.