Световната банка има готовност да подпомогне оздравяването на българската енергетика

По време на срещата вицепремиерът Захариева представи основните цели в работата на новосъздадения енергиен борд

Световната банка има готовност да  подкрепи България при реформирането на енергетиката. Банката ще подкрепи правителството при разработването на комплексен системен подход от мерки за балансиране на енергийната система и ще съветва МИЕ и ДКЕВР по отношение на инструменти за анализ и взимане на дългосрочни решения.  Това стана ясно след среща на вицепремиера по икономическата политика Екатерина Захариева с новия постоянен представител на Световната банка в България Тони Томпсън и регионалния директор за Централна Европа и Балтийските държави г-жа Мамта Мурти. Една от основните цели на тази подкрепа е сериозно да се подобри административният капацитет на регулатора ДКЕВР, както и политиките в сектора да се поставят на ясна и пазарна основа.
По време на срещата вицепремиерът Захариева представи основните цели в работата на новосъздадения енергиен борд, чиято най-важна задача е да предложи адекватни решения за нормализиране на ситуацията в сектор „Енергетика“, където финансовия дефицит достига 3 млрд. лева и заплашва системата от колапс. Обхватът на дейностите, които Световната банка може да предприеме в подкрепа на сектора ще бъде обсъден и от енергийният борд.
Началото на подобно тясно сътрудничество с международната финансова институция в областта на енергетиката вече беше положено при мандата на предишното служебно правителство. Тогава Европейската комисия и Световната банка изготвиха анализ на сектора и препоръчаха стъпки за оздравяването му. Това се посочва от експертите в бранша като добър пример за ползотворна съвместна работа, която трябва да бъде продължена.
Партньорството ни със Световната банка е от ключово значение за прозрачността и ефективността при взимането на решения и работа в интерес на цялото общество, категорична бе Екатерина Захариева. По нейното мнение, служебното правителство трябва да положи всички усилия за подобряване на административния капацитет и създаване на работен план за стабилизирането на енергийния сектор с помощта на доказани международни експерти. Този процес ще осигури дългосрочна перспектива за устойчиво развитие на сектора.  
„Енергетиката е от изключителна важност за Вашата страна и Вие имате нашата подкрепа“, заяви г-жа Мамта Мурти, регионален директор на Световната банка за Централна Европа и Балтийските държави.