Кристалина Георгиева ще направи всичко за България в синхрон с бъдещото правителство

Номинацията й за вицепрезидент на ЕК е голям успех и сериозна отговорност, смята Андрей Ковачев

Кристалина Георгиева може да помогне на България, но съставянето на стабилно правителство и неговата работа са ключови, за да може страната ни да навакса загубеното в най-кратки срокове. Това заяви пред Радио „Фокус“  евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев. Според него, Кристалина Георгиева, номинирана за поста вицепрезидент на Европейската комисия по бюджет и човешки ресурси, ще защитава европейските интереси, но тя е българка и както досега ще направи всичко възможно в полза на България в синхрон с работата на бъдещото правителство.

С помощта на Европейската комисия и на Георгиева страната ще може да навакса загубеното и ще изпълни основната задача, която е заложена в програмата „България: 2020“, като част от по-голямата „Еваропа: 2020“, допълни Ковачев. Той уточни, че основната цел е стандартът на живот на българите до достигне средния за Европа, но това не може да стане само чрез помощта на Кристалина Георгиева. „Постигането на тази цел зависи от нас в България, зависи от това да има стабилно правителство, от работата на национално ниво и на месната власт, двете да действат в синхрон и заедно с ЕК“, каза още Ковачев.

Според него, номинацията на Кристалина Георгиева за вицепрезидент на ЕК по бюджет и човешки ресурси е голям успех за страната ни, но с това идват и много сериозни отговорности. Като цяло предложеният от Жан Клод Юнкер състав на ЕК е много силен, тъй като това са хора с опит, допълни евродепутатът.

От 28-те страни членки, 14 са номинирани от Европейската народна партия, което показва, че ЕНП запазва своето високо доверие, уточни Ковачев. Според него, не бива по време на изслушването на кандидатите и гласуването на новия състав на ЕК да се търсят политически и партийни дивиденти, защото е важно кандидатите да могат да се справят с предстоящите тежки задачи.