Архиепископът на Багдад: Иракските християни имат нужда от международна закрила

Архиепископът на Багдад Патриарх Луис Рафел Сако призова за международна закрила за иракските християни от терористичната организация Ислямска държава в Ирак и Леванта. По-конкретно, той поиска от Европейския съюз и международната общност да окажат подкрепа за новото иракско правителство и кюрдската автономна област, като не изключи възможността за военни действия.
По време на първото заседание на Делегацията на Европейския парламент за връзки с Ирак, чийто член е българският депутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, архиепископът описа тежката ситуация за християните в Ирак - хиляди са напуснали домовете си, жени и деца са продавани като роби, иракското правителство и кюрдите не могат да защитят цивилното население. Той обърна внимание на факта, че Ислямска държава получава финансова и военна помощ от външни сили и цитира статистика, според която от 125 000 членове на терористичната организация около 10 000 души са т.нар. чуждестранни бойци от Европа, САЩ, Йемен, Египет и др.
Също така архиепископът изказа своята благодарност на Европейския съюз и по-точно на българския комисар, отговарящ за хуманитарните кризи - Кристалина Георгиева, за оказаната подкрепа и финансова помощ.
В заключение, членовете на делегацията за връзки с Ирак, сред които и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, увериха архиепископа, че ще продължат усилията си за разрешаване на конфликта в Ирак и ще гарантират предоставянето на европейска хуманитарна помощ към мирното население.