Кристалина Георгиева: Имам задължението парите на Европа да работят по-добре за българската икономика

Имахме куража да влезем в състезанието за върховен представител, показахме самочувствие

„Имахме куража да влезем в състезанието за върховен представител – според мен, това е добре за България да покажем, че имаме самочувствие като нация и това помага за по-добро позициониране на страната ни, когато се разпределят ресурсите. Да пожелаем, в следващата комисия председателят да е българин”.

Това заяви в ефира на БНТ Кристалина Георгиева, зам.-председател на ЕК и еврокомисар с ресор „Бюджет и човешки ресурси”.

"Ще бъда вицепрезидент на ЕК с отговорности бюджет и човешки ресурси – това означава 140 млрд евро годишен бюджет на комисията и около 30 000 души, които работят в нейните дирекции. Ще отговарям и за финансовия контрол", поясни Георгиева.

„Имам задължението да направя така, че парите на Европа да работят по-добре за българската икономика и за европейците. Специално проблемът за България не е бил недостиг на пари от Европа, а недоусвояване. За следващия програмен период имаме 16 млрд евро. Моят задача е да помагам на България тези пари с най-висок резултата ди ги усвои”, категорична бе Георгиева.

Тя обясни, че ще има две дирекции: ГД „Бюджет” и ГД „Човешки ресурси и безопасност”, която я отличава от другите зам.-председатели на ЕК.
„Заедно с първия зам.-председател на ЕК имам координираща функция спрямо всички комисари, тъй като всички комисари разчита да имат бюджет и хора, с които да с които да си изпълняват работата”, подчерта Кристалина Георгиева.