Вестниците в четвъртък, 11 септември

Най-доброто от печата

11-09-2014, 06:18

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Повериха 140 млрд. на Кристалина


"Стандарт"
Кристалина Георгиева ще управлява 140 млрд. евро. Тя ще отговаря и за 30 000 европейски служители. Това са само част от задълженията на българския еврокомисар, която получи поста вицепрезидент на ЕК с ресор бюджет и човешки ресурси. Георгиева бе избрана за един от седемте заместници на новия шеф на европейското правителство Жан-Клод Юнкер. "Ще помагам на България да се справи с най-важния си проблем - не как да получава повече пари, а как по-добре да ги използва", обяви Кристалина след номинацията. И написа във Фейсбук, че очаква нови предизвикателства. "Юнкер предложи значим пост на тази много комуникативна 61-годишна жена, която изпъква на фона на сухата брюкселска администрация. Тя не се страхува да обуе гумени ботуши и да облече бронежилетка", коментира АФП.


Клиенти на КТБ с призив към Централната банка: БНБ да даде гласност на плана „Василев"
"Монитор"
Планът за оздравяване на КТБ, който се очаква да бъде внесен в БНБ и МФ от мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, да бъде оповестен публично. Всички стъпки по неговото изпълнение пък да бъдат напълно прозрачни и да стават пред погледа на обществото. За това настояха вчера в поредно писмо до ръководството на Централната банка членовете на Комитета за защита на финансовата и банковата стабилност в България.
Той бе учреден на 19 август от клиенти на КТБ. Самото писмо идва, след като през последните дни адвокатите на издирвания по цял свят по обвинение за длъжностно присвояване на 206 млн. лв. Василев твърдяха, че клиентът им подготвя план за оздравяване и документът ще бъде внесен всеки момент. Очакваше се това да стане в рамките на вчерашния ден, но до вечерта не беше факт.


Консорцуим на Оманския фонд предлага спасение за КТБ
"24 Часа"
Днес постъпи писмо от EPIC като финансов консултант с изключителни права, избран от консорциум между Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГДРСО), други не посочени акционери и потенциални инвеститори. С това писмо се предлага сключване на договор за не разкриване на информация между EPIC, правителството и Българската народна банка, на основата на който EPIC да имат достъп до непублична информация за КТБ и да водят разговори с правителството и БНБ с цел изготвяне на план за преструктуриране на КТБ, който да отговаря на правилата и изискванията за държавна помощ в Европейския съюз.


Англичани въртят нелегална ракова болница край Смолян
"24 Часа"
Смолянската полиция започна проверка по сигнал, че в местен хотел функционира медицински център, в който се лекуват тежко болни чужденци. Сигналът е подаден от директора на Регионалната здравна инспекция. Имало данни за прилагане на неконвенционални начини за лечение на пациенти, без правоспособност и регистрация.
Медицинският център работел в хотел "Пърл Лодж", собственост на англичани, и приемал тежко болни чужденци без регистрация за такава дейност.
На лечение с препарата MMS, който представлява хлорен диоксид и е със спорни лечебни качества, са минали десетки страдащи от рак, парези и различни кожни заболявания. В нарочен сайт се рекламирал като известен медицински център в България, в който се лекуват "рак и ревматоиден артрит".
Историята започна да се разплита след смъртта на двама англичани в рамките на една седмица през юни в хотела край Смолян. Прокуратурата спря досъдебните производства за смъртта на 62-годишния Стивън Едуард Калиган и 59-годишния Тимоти Джеймс Рупел.
Мъжете били болни от рак в последен стадий. Единият е страдал от тумор на белите дробове, а другият - на костите. Заболяванията са причинили остра сърдечносъдова и дихателна недостатъчност, довела до смъртта им, е заключението на съдебномедицинската експертиза.


Ученички с бронхит и пневмония заради строги диети
"Труд"
Млади момичета, на които предстои абитуриентски бал, пушат и гладуват, за да достигнат мечтаната фигура. Така те често провокират срив на имунната си система и може да развият тежко белодробно заболяване като бронхит или пневмония.
За това предупреждава д-р Пенка Ценкова, пулмолог от София, като споделя случаи от практиката си. Една от пациентките започнала строга диета два месеца преди бала. Дни преди тържеството девойката, която отслабнала много, постоянно кашляла и поддържала температура. Имало съмнения дори за туберкулоза. "За щастие страшната диагноза отпадна, оказа се протрахиран бронхит - кашлица и температура над 20 дни", разказва д-р Ценкова.


Рекорден брой круизи на морето ни
"Стандарт"
За първи път от 2009 г. пристанищата във Варна и Бургас отчитат рекорден брой круизни кораби. До края на сезона през октомври само от порта в морската ни столица се очаква да отчетат 40 лайнера. Тогава броят на круизните туристи, избрали да посетят Варна и нейните забележителности, ще стигне близо 25 000. За сравнение през изминалата 2013 година на пристанище Варна акостираха 13 кораба с по-малко от 3000 туристи, според справката на шефа на порта доц. Божидар Чапаров. На пристанище Бургас пък пристигналите пътнически кораби това лято са 13 с 18 058 пасажери на борда. На порта в Несебър пък са акостирали 26 лайнери с 6928 пътници. Средно всеки един от туристите харчи по 100 евро, но на брега слизат половина от пасажерите, твърдят от бранша.


"Синият език" уби чевермето
"Новинар"
Болестта тръшна 860 овце в Смолянско
Болестта „син език” по добитъка погубва традиционното чеверме. Майсторите на печената мръвка обясняват, че заради болестта са спаднали продажбите на животни за шиша. Само в Смолянско досега са натръшкани 860 овце, а според ветеринари епидемията е достигнала своя пик, съобщи smolyan.bgvesti.net.
Очакванията им са през следващата седмица да има спад на заболеваемостта и смъртността сред стадата. С появата на заразата обаче все по-малко животни се намират за чеверме и курбан особено през последните седмици, жалват се майсторите на родопското барбекю. Все още няма скок в цената на добичетата и те вървят около 5-6 лева за килограм живо тегло.