Стивън Хокинг предсказа края вселената

Общество

10-09-2014, 18:02

Снимка:

YouTube

Автор:

Aни Петрова

Всичко от Автора

Ако прогнозата му се сбъдне, ни чака катастрофа, която още не сме познали до сега

Тотално унищожение на времето и пространството, от което Вселена и ние със сигурност няма да се спасим. Това е черният сценарий, според хипотезата на известния британски астрофизик Сивън Хокинг, в увода към неговата книга, която събира всичките изказвания на физици по време на световния фестивал на физиката „Стармус” в Тенерифе, пише полският вестник Газета Виборча.

Дали хората, трябва да се притесняват? Професор Хокинг припомня само възможност, за която физиците отдавна предполагат. Малко вероятно е теорията им да се сбъдне, понеже само някои предположения, могат да бъдат проверени експериментално. А именно експериментът издава решаващата присъда.

Рискът се състои в това, че космическата бездна, която ни заобикаля, не е състояние на никаква енергия. Или както казват физиците, тя е фалшива бездна.

Под бездна, обикновеният човек разбира състояние на нищожност, където нищо не се случва, но според квантовата физика, такова състояние не е възможно. Дори да премахнем всички частици, остава пространството, изпълнено с полета на влияние и то ще кипи от виртуални частици, които идват от нищото и след 23 секунди изчезват.

Едно от тези полета е това на Хигс, изпълнено с известните бозони. Полето на Хигс е причина, елементарните частици да получат маса и благодарение на това, съществуват масивните атоми и целия свят, който познаваме.

Според проф. Хокинг, ако вакуума на нашата Вселена е в метастабилно състояние, каквото е това на твърде кипналата или прекалено охладената вода, това е „шок”, който може да доведе до фазов преход. По този начин реалната бездна ще започне да се променя със скоростта на светлината във фалшива бездна с по-малко енергия. Как ще изглежда това, никой не знае, но вероятно животът в тази ни форма, няма да е възможен.