Разград е петия най-малък град в Шампионската лига

Лидер по този показател е малкото градче в северната ни съседка – Урзичени

Тази есен дебютантите в груповата фаза на Шампионската лига са Лудогорец и Малмьо. Така с Разград и Малмьо градовете, чиито отбори са играли в мачове от най-комерсиалния евротурнир, ще станат 111. Най-много са в Испания - цели 11, следват Германия и франция с по 10. България е с два - София и Разград, макар че шампионите ще играят своите домакинства на Националния стадион „Васил Левски" в столицата, както го стори и Левски преди осем години. Капацитетът му в момента е 43 230.

Макар и с население от едва 33 000 души, Разград - изненадващо или не - не е най-малкият град на участник в Шампионската лига. Домът на българския първенец е „чак" пети отзад напред по общ брой жители. Лидер по този показател е малкото градче в северната ни съседка – Урзичени, със своите 14 хиляди души. Местният отбор Унирея игра в групите на най-престижния евротурнир през сезон 2009/10 и дори бе на косъм от класиране на осминафинал, след като записа по две победи, равенства и загуби. Тимът на Дан Петреску се задоволи „само" с участие в Лига Европа напролет. Всичките си мачове Унирея изигра на стадион „Стяуа" в Букурещ.

От Второ до четвърто място 8 своеобразната класация следват скандинавските градчета Фарум с население от 18 хиляди души (датският Нордселанд), Брьондби с 20 хиляди (едноименният датски тим) и Молде с 26 хиляди жители (едноименният отбор от Норвегия). След тях е Разград с 33 хиляди жители, като близо до българския град са още Княжество Монако и френският Ланс с по 36 000 души население, кипърският Фамагуста (41 000), откъдето е бившият отбор на Станимир Стоилов Анортозис, и белгийският Лиер (Лиерс), който „бие" Разград само с хиляда души повече население. Сравнени с милионните Москва, Истанбул, Лондон и Париж, градовете джуджета изглеждат като кварталчета в огромните мегаполиси. Апропо, Пирея също е на хартия част от Атина, макар че на практика е пристанището на гръцката столица.

Любопитното при Лудогорец, а и при другите отбори, които са от градове с под 50 000 жители, е, че зрителите на домакинските мачове на тимовете в Шампионската лига надхвърлят броя на жителите на града! Това е така, защото тези тимове почти Винаги играят на стадиони, намиращи се в други градове.

ОЩЕ СПОРТНИ НОВИНИ ЧЕТЕТЕ В SPORTONLINE.BG