Пилотите на „Луфтханза” планират 8-часова стачка на летището в Мюнхен

Съюзът „Vereinigung Cockpit" представлява около 5400 от 9000 пилоти

Пилотите на „Луфтханза" ще проведат осемчасова стачка на летището в Мюнхен в сряда. Това съобщи AP, позовавайки се на информация от съюза на пилотите „Vereinigung Cockpit". Това е третата стачка на пилотите от германската авиолиния в рамките на две седмици.
Пилотите се стремят да увеличат натиска върху „Луфтханза" в преговорите по схемата за ранно пенсиониране. Те започнаха със стачка на дъщерната нискотарифна компания „Germanwings" в края на август, последвана от стачка на летището във Франкфурт миналата седмица.
Предстоящата стачка на второто по големина летище след това във Франкфурт - мюнхенското ще започне от 8.00 часа и ще продължи до 16.00 часа.
Докато доходоносните полети на дълги разстояния бяха пощадени при стачката във Франкфурт миналата седмица, този път стачката ще засегне всички полети, излитащи от летището в Мюнхен.
От „Луфтханза" казаха, че още не може да се каже кои полети ще бъдат засегнати и описаха стачката като непонятна. След съобщението акциите на „Луфтханза" паднаха.
Съюзът „Vereinigung Cockpit" представлява около 5400 от 9000 пилоти на „Луфтханза". Предишните две стачки струваха на авиокомпанията повече от 10 млн. евро и удариха резервациите.
Тридневната стачка на пилотите през април пък удари фирмата с 60 милиона евро загуби.