Французойките се сбогуват с монокините?

Днес монокините са забравени и се считат за демоде

Френското лято бързо се превръща в спомен, също както и една от идиличните гледки на френските плажове - дамите по монокини, констатира Асошиейтед прес, съобщава БТА. В наши дни едва 2 на сто от жените под 35 години в родината на Молиер биха били склонни да покажат гърдите си на плажа, установи анкета на сп. "Ел". Това е един безкрайно малък процент в сравнение с годините на топлеса на Френската Ривиера в средата на миналия век, оглавени от младата тогава Бриджит Бардо. В този период Франция си науми, че феминизмът трябва да бъде и секси. Така местните жени смело решиха да се държат на плажа като мъже и да се пекат на слънце без горнище. Голите до кръста фотоси на Бриджит Бардо на Лазурния бряг обиколиха света. Трендът стана още по-шик, когато захвърлянето на сутиените беше осъдено от Ватикана и от църковните служители в Испания. Но Франция тогава устоя на консервативните пориви на своите съседи и монокините бяха издигнати в ранг на символ на галската гордост.
Но времената се промениха. Днес монокините са забравени и се считат за демоде. Напротив, последният тренд са банските, покриващи доста голяма част от тялото и акцентиращи върху таза. Някои социолози провидяха в тази тенденция забравените достижения на феминизма. "Днешните млади французойки са по-големи конформистки, изтъква в своя труд "Женското тяло, мъжкият поглед и социологията на голите гърди" социологът Жан-Клод Кофман. Те вече са си извоювали много свободи, станали са по-лениви откъм социална активност и стоят по-близко да традиционните ценности". Променя се и отношението на властите към топлеса. Едно време те бяха защитници на монокините, а в наши дни са техни противници. Градската управа в Париж навсякъде е сложила табели в парковете и плажовете край Сена, които указват, че добрият тон в столицата изисква носенето на горнище и долнище на банския.
Залезът на топлеса доби напоследък и макроикономически оттенък.

"Франция бе вкарана в режим на строги икономии заради финансовата криза, пише в същия труд Кофман. Показването на голия бюст навремето бе елемент на риска и на сексуалната революция. С прикриването му се премина към търсенето на сигурност в несигурни времена. Те по дефиниция налагат и по-консервативните облекла". Не само по френските плажове разголените гърди не са желани. Министърът на околната среда Сеголен Роял, бивша партньорка на президента Франсоа Оланд, предизвика полемика, след като изиска от служителките на ведомство си да "се обличат прилично" и да забравят за широките деколтета. Сп. "Ел" изтъква и още един, сравнително неосветен фактор за залеза на монокините. Той е от здравно естество. Кожата на жените в областта на зърната е изключително деликатна и лесно получава увреждания, когато е изложена на силните слънчеви лъчи. Трети пък сочат с пръст социалните мрежи.

Според тях много французойки загърбват топлеса заради масовото разпространение на снимащите мобилни телефони. Повечето от дамите не биха искали подобни кадри с тяхно участие мигновено да бъдат качени във Фейсбук или в Туитър.