В Норвегия чакат „на опашка”, за да влязат в... затвора

Норвежки затворници ще лежат в Холандия заради липса на места в родината

Норвегия ще наеме места в холандски затвори, за да реши проблема си с липсата на достатъчно пространство за осъдените хора, предаде агенция "Ройтерс", цитирана от бТВ. В момента 1300 души са "на опашката" в Норвегия, за да влязат в затвора. Причина за намаления капацитет на норвежките затвори са ремонтни дейности.

Споразумението предвижда присъди, издадени от норвежката съдебна система, да може да бъдат изтърпявани от догодина на холандска територия в съответствие с норвежкото законодателство. За целта Норвегия ще наеме няколкостотин места в холандски затвори.
Холандия от своя страна вече отдава затворническа площ под наем на Белгия от няколко години, отбелязва норвежкото министерство на правосъдието.

Норвежките затвори са известни със сравнително хуманното отношение към лишените от свобода. Осъдените престъпници, които не са прибягвали до насилие, често биват настанявани в затвори с отворен режим, като имат известна свобода на движение, работа и достъп до развлечения.

Дали заради лекия режим или не, но известен факт е, че в Норвегия делът на затворниците, извършили ново престъпление след изтърпяване на присъдата, е един от най-ниските в света – 20%.