Експерт: Русия ще изгуби от забраната на полети, но България ще спечели

В случай на забрана част от трафика ще бъде насочен през Балканите

Руският премиер Медведев не изключи възможността да бъдат наложени ограничения върху прелитането на самолети на западни компании над руска територия. Кристиян Кръстев – бивш министър на транспорта, предположи, че Русия има предвид да затвори транссибирските коридори, защото това е най-прекият път между Европа и Азия, съобщи БНР, цитирано от „24 часа”.

"Такава мярка би нанесла големи щети на европейските големи превозвачи, каза той. Този маршрут намалява пътя с около 4000 км, а пътуването с около 3 часа и половина. Горивото е допълнителен разход. Това пряко ще се отрази върху билетите на пътуващите", обясни Кръстев. "В момента за прелитане по тези маршрути европейските авиокомпании плащат около 30 млн. долара средно на месец, това в годишен мащаб е над 300 милиона. Тези пари пряко влизат в бюджета на "Аерофлот".

Ако Русия предприеме тези мерки, те пряко ще касаят и приходите на "Аерофлот". Но ако тези маршрути бъдат затворени, част от този трафик ще бъде насочен през Балканския полуостров и ние ще имаме преки приходи от това", каза още Кристиян Кръстев.