Студент направи най-голямото дарение в историята - 350 милиона долара

Университетът Веданта в Индия получи 1 милиард долара

Харвардският университет, един от най-престижните в целия свят, получи най-голямото дарение в своята история - 350 милиона долара, предодоха световните агенции, като се позоваха на висшето учебно заведение, съобщава БТА.

Умопомрачителната сума бе дарена от някогашния студент от Хонконг и настоящ милионер Джералд Чан. Тя е предназначена за Училището по обществено здраве към университета. Парите ще бъдат използвани за борба срещу пандемии като тази от ебола или за справяне с хуманитарни проблеми като бедността или страничните ефекти от войни и конфликти.
Щедрият благодетел се е дипломирал именно от Училището по обществено здраве към Харвард през 70-те години на миналия век.
След това той натрупва състояние заедно с брат си Рони в сектора на капиталовите инвестиции. Чан обаче поддържа през цялото време тесни връзки с университета. В знак на благодарност ръководството на Харвард преименува Училището по обществено здраве на името на покойния баща на дарителя Т. Х. Чан, който е бил виден строителен предприемач в
Хонконг. Това е третото най-голямо еднократно дарение за висше учебно заведение в историята. Университетът Веданта в Индия получи 1 милиард долара, а Калифорнийският технологичен институт - 600 милиона долара.