EК размаха пръст на Шотландия

Ако стане независима държава, договореностите на ЕС вече не важат за нея

Европейската комисия заяви в понеделник, че поддържа позицията си, че Шотландия трябва да напусне Европейския съюз и да кандидатства за членство, ако шотландците покажат в предстоящия на 18 септември референдум, че искат да се отделят от Великобритания, съобщи „Ройтерс".

Проучване, оповестено вчера показа за първи път тази година, че поддръжниците на отделянето на Шотландия вече са повече от хората, които не желаят 307-годишния съюз с Англия да бъде прекратен.

„Бъдещето на Шотландия зависи от народа на Шотландия и от гражданите на Великобритания", лаконична бе в коментара си говорителката на ЕК Пия Хансен.

Тя посочи, че принципната позиция на ЕС за независимостта на Шотландия не се е променила. Повече светлина върху това каква е тя хвърля писмо от президента на ЕК Жозе Мануел Барозу до горната камара на британския парламент през 2012 г. относно това дали независима Шотландия трябва да остане в рамките на ЕС.

Именно в това писмо се казва, че ако част от територията на страна-членка престане да бъде част от тази страна поради придобиване на независим статут, договореностите на ЕС вече няма да важат за тази територия.