Днес е крайният срок за регистрация за изборите на българите в чужбина

Срокът за обработка на заявленията е до 13 септември

Във вторник е крайният срок за регистрация на всички българи в чужбина, които ще гласуват на 5 октомври. Все още не е ясно къде в чужбина най-много наши сънародници ще вземат участие на предстоящите парламентарни избори на 5 октомври. Всички постъпили до момента заявления се обработват. Срокът за обработка на заявленията е до 13 септември. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев, цитиран от "Фокус".

„Всички, постъпили до края на утрешния ден, заявления ще бъдат обработени и ще бъдат взети предвид за откриването на секции. След края на утрешния ден и след обобщение и обработка на всички данни от подадените заявления, както и след проверка кои от лицата, подали заявления, имат избирателни права, можем да кажем какъв ще е процентът на българите в чужбина, които ще гласуват на парламентарните избори”, обясни Александър Андреев.

Попитан, дали има нови изисквания за избирателите зад граница, той уточни, че избирателните права са уредени в Конституцията и че правото да гласува има всеки гражданин, навършил 18 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание – лишаване от свобода.