Филип Гунев: Няма „мъртви души” в избирателните списъци (обзор)

Разликата в данните между МВР и списъците на ГРАО е пренебрежимо малка

Това каза зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев по време на третото заседание на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори.

По думите му, няма 1 милион липсващи гласове, няма „мъртви души” – има реални хора. Има няколко стотин хиляди реални хора, които живеят извън страната, но те имат лични карти и могат да решат във всеки един момент да гласуват. Според представените от него данни, към 1 септември има 6 769 000 активни лични карти. Към тях има още 51 000 граждани със зелени паспорти. Има 14 252 души, които имат само паспорт без лична карта. 89 000 души са с неподновена лична карта – те може да са в страната или извън нея. 78 000 души имат право на лична карта, но не са си издали такава. Това са лица над 18 години, които никога не са си издавали лични документи, съобщи Гунев.
По думите му, поне 600 000 граждани, които имат лична карта и са в избирателните списъци живеят извън страната. Според него разликата в числата е обяснима – когато се прибавят лицата с изтекли, изгубени или невалидни лични карти. Гунев каза също, че още 7800 души ще навършат във времето до провеждането на изборите 18 години, т.е.ще имат право на лична карта.

Основна тема на вчерашното заседание на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори бе отразяването на предизборната кампания чрез доставчиците на медийни услуги.
По време на заседанието беше обсъдена и темата за публикуването на договорите между медиите и участниците в изборите. Според Асоциация „Прозрачност без граници” от 180 медии – национални, регионални, местни медии в цялата страна едва 37,7% са изпълнили изискването за публикуване на тарифите за отразяване на предизборните кампании, съобщиха от асоциацията. В последствие има тенденция за публикуване на някои от тарифите, но така или иначе към датата, която Изборният кодекс изисква за едно такова действие от страна на медиите сме свидетели на едно недостатъчно стриктно спазване на правилата. Сравнението на данните с предходни предизборни кампании показва, че ситуацията се променя в негативна посока. Докато на предходните избори съвкупният дял на тези медии, които изпълняват изискването за публикуване на обособени тарифи за предизборните кампании варира от 50 до 56%, то сега виждаме поти 38% от медиите са спазили това изискване.

Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда съобщи, че според извършвания от института мониторинг най-голям е проблемът с големите телевизии, където въпреки че няма публикувани договори и тарифи тече платено съдържание.От Сметната палата заявиха, че към днешна дата има 150 доставчика на медийни услуги, които са подали информация за своите тарифи и услуги и се очаква участниците в изборите да предоставят информация в хода за предизборната кампания.

Представителите на институцията припомниха на медиите, че в 30-дневен срок след приключването на изборите трябва да им предоставят официалните си данни и отчети за осъществените медийни услуги. Стана ясно, че в момента Сметната палата извършва одит по отношение на медийните пакети, като се анализират данните от ЦИК, от медиите и от участниците в изборите. Председателят на Съвета за електронни медии Георги Лозанов заяви, че СЕМ ще изготви списък на медиите непубликували договорите си с участниците в изборите. По думите му, тези медии, които не са изпълнили изискванията, за да се предприемат съответните действия.

Според Лозанов, се вижда, че колегията е деморализирана в това отношение и за съжаление трябва ад бъде морализирана. По време на заседанието стана ясно също, че броят на секциите в чужбина към днешна дата e 402. Във връзка с разрешителните режими в Македония и Германия за откриването на допълнителни секции Силвия Мицова от Министерството на външните работи обясни, че и за двете държави са направени подобни запитвания, но практиката на Република Македония е да не дава разрешение за секции извън дипломатически и консулски представителства, така че секции извън дипломатически и консулски представителства на Република Македония не се очертава да има. В Германия министерството е получило разрешение, което е изключение от правилото, с изрична молба от германската страна това изключение да остане само за тези избори.

От администрацията на правителството съобщиха, че в петък е сключен договор с печатницата на БНБ за отпечатването на изборните бюлетини. В рамките на днешния ден се очаква да бъде приключено подписването на договор за печатите на секционните комисии.