Вестниците във вторник, 9 септември

Най-доброто от печата

09-09-2014, 07:02

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Увеличаваме армията за първи път от 25 години, с 2460 души


"24 часа"
Личният състав на армията да бъде увеличен с 2040 души, а общо армията и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната като военно разузнаване и военна полиция ще разполагат допълнително с 2460 души. Това решение е взело на закрито заседание миналата седмица служебното правителство по предложение на министър Велизар Шаламанов. С постановление №280 от 4 септември кабинетът е изменил плана за развитие на въоръжените сили от 2010 г.
Вчера от Министерството на отбраната не коментираха какво налага увеличението на числеността на армията, каквото не е имало от 1990 г. насам. Правителственото решение е взето, докато НАТО обсъждаше на срещата си на върха увеличаване на военното си присъствие в Черно море заради кризата в Украйна и изострените отношения с Русия.
Най-голямо е увеличението на числеността на военнослужещите в армията. Техният брой става не по-малко от 25 360 души вместо досегашните 23 720. Общо заедно с цивилните служители армията ни вече ще наброява 28 140 души.
Униформените в армията и структурите, пряко подчинени на министъра, ще са вече 30 610 души вместо досегашните 29 000, предвижда решението на правителството.


Застраховки за пенсия или държавата фалира
"24 часа"
България има нужда от въвеждането на нови форми за покриване на осигурителните рискове, за да се гарантира стабилността на системата и държавния бюджет при продължаващото застаряване на населението.
Това е изводът в отчета на изпълнението на демографската стратегия на страната за 2013 г., подготвен от Министерството на труда и социалната политика.
Застраховки за инвалидизиране, безработица и дори пенсии, както и различни видове банкови депозити са вариантите за допълнително осигуряване, обясниха експерти от министерството. Решението какъв да е моделът обаче трябвало да бъде взето от политиците. Отделно за въвеждането ще се търси обществено съгласие.
В момента всички тези рискове се покриват единствено от НОИ. За да се подпомогне държавният осигурителен институт, е нужно укрепване на пенсионните фондове от втория и третия стълб, се казва още в отчета на демографската стратегия.


Всички пътни знаци вече ще светят
"Труд"
сички пътни знаци в България трябва да станат светлоотразителни, а за незрящите пешеходци светофарите в населените места трябва задължително да издават и звуков сигнал. Появява се и нов знак, който да указва къде има радари или камери на пътя. Тези и други промени в Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата бяха качени от регионалното министерство на сайта му за обществено обсъждане.
От години насам повечето нови пътни знаци, които се поставят по пътищата, отразяват светлината от фаровете на колите. Те са и задължителни за магистралите и международните пътища. “Все още обаче някои бедни общини поръчват от старите знаци. Никой не може да каже колко са пътните знаци в страната и колко от тях трябва да се сменят с нови”, каза експертът на Браншова камара “Пътища” Петко Табаков.
Един нов светлоотразителен пътен знак струва между 40 и 120 лв. Наскоро пътната агенция обяви обществена поръчка за доставяне и монтиране на пътни знаци в цялата страна за 4 години. Нейната стойност е 20 млн. лв.


Мъртви души в изборните списъци няма
"Труд"
“Мъртви души” в избирателните списъци няма. Това обясни пред участниците в Изборния борд зам.-министърът на МВР Филип Гунев. Според различните твърдения “мъртвите души” в избирателните списъци били около 1 000 000.
По данни на НСИ българите с избирателни права са над 6,1 млн. души, а според ГРАО - 6,9 млн. Гунев каза, че няма разминаване с данните на ГРАО. Разликата идва от това, че “поне 600 000 от тези хора живеят извън страната”. НСИ не преброява българите в чужбина.
Други 7700 души ще навършат 18 г. до деня на предсрочния вот на 5 октомври и са част от списъците. По данни на МВР издадените лични карти на пълнолетни българи, тоест имат право да гласуват, са 6 769 000 души. Към тях има още 51 000 граждани със зелени паспорти, 14 252 души имат само международен паспорт.
89 000 са българите с лична карта с изтекъл срок. 78 000 души имат право на лична карта, но не са си извадили. Всички тези хора са реални личности с право на глас и съществуват в изборните списъци, обясни Гунев.


Депутати с лопати
"Стандарт"
Кандидат-депутатите от ГЕРБ тръгват на помощ на хората, пострадали от наводненията през последните дни. Лидерът на партията Бойко Борисов е наредил всички мераклии за парламента да замразят предизборните си прояви и концерти, докато засегнатите селища бъдат разчистени.
Акцията трябва да започне от вторник. Още в понеделник обаче кандидат-депутатите от Хасково Евгения Ангелова, Владимир Митрушев и Деян Иванов оказаха помощ на пострадалите от наводнението в димитровградското село Странско. Заедно с тях бяха и десетима доброволци от младежката структура на партията. Кандидатите за Народното събрание предоставиха на хората с наводнени домове завивки и спално бельо. Женската организация на ГЕРБ в Хасково пък стартира акция за набиране на помощи за засегнатите от потопа. Там има най-голяма нужда от перилни и почистващи материали, трайни храни и топли дрехи и завивки.
От вторник пък из страната в помощните акции трябва да се включат всички 470 кандидат-депутати, които ще участват в почистването на засегнатите домакинства, както и в отстраняването на нанесените щети в Монтанско, Бургаско и Хасковско. В централата вече се разработва и план за разпределение на кандидат-депутатите. В инициативата ще се включат и доброволци от всички структури на партията - Младежи ГЕРБ, Жени ГЕРБ, Старейшини ГЕРБ и Предприемачи ГЕРБ. От формацията призоваха и своите членове и симпатизанти да се включат в акцията.
Партията ще осигури ботуши, лопати, кофти и всичко друго, необходимо за разчистването на наводнените райони, а за пострадалите домакинства - вода и стоки от първа необходимост.
Докато навсякъде бъде разчистено, ГЕРБ ще замрази предизборната си кампания.


Пловдив остров на изкуствата
"Стандарт"
Четири големи български града се стягат да привличат родни и чужди туристи с мегапроекти. След като Пловдив бе избран за Евростолица на културата през 2019 г., кметовете на трите други финалисти - София, Велико Търново и Варна, обявиха, че ще реализират голяма част от проектите в концепциите си.
Пловдив ще има остров на изкуствата. Истинското парче земя насред река Марица - Адата, ще стане център на културата. Островът, на който от години не стъпва човешки крак, ще бъде преобразен по проект "Река на въображението". Ще оживеят и всички места около река Марица, които създават условия за работа на артистите. Това обяви кметът на Пловдив Иван Тотев, след като градът спечели титлата "Европейска столица на културата през 2019 г.". Той допълни, че няма време за почивка и още тази седмица стартира реализирането на програмата.
Сред другите идеи на екипа му е създаване на академията "Столивуд", която ще отвори врати в Столипиново. Там местните таланти ще се обучават в тайните на киното, театъра и фотографията. От екипа на фондацията "Пловдив 2019" се надяват да привлекат за лектори творци от ранга на Емир Кустурица, Данис Танович, Тони Гатлиф, които да развият талантите на нашенците. Студентите в Академията "Столивуд" ще правят късометражни филми, ще създадат и свой спектакъл, с който ще гостуват на Световния ромски фестивал "Коморо" в Чехия.
В платформата "Регионал" пък ще се впишат и Родопите с голям фестивал "Европейски приказки в Родопите", чиято кулминация е в с. Гела. Кметството предвижда и акция "Rent-a-Баба", с която по-възрастните хора от региона ще посрещат в домовете си артисти от цял свят, които пристигат в Пловдив през 2019 г.


Първолаците с полицейски ескорт
"Новинар"
Следят за колани и столчета за хлапета до 14 септември
Между 450 и 500 служители на реда ще следят за спазването на правилата на движение около училищата. За сравнение през миналата година броят им е бил почти същият - 453. Всички пешеходни пътеки, маркировки и светлинни сигнализации ще бъдат готови, казаха от СДВР по повод предстоящото откриване на новата учебна година.
Те обявиха, че са взети всички превантивни мерки за опазване на обществения ред и спазването на правилата за движение в районите на детските градини и училищата.
До този момент органите на реда са провели срещи с кметовете на всички столични райони и с 226 директора на учебни заведения.
„На всички по-натоварени кръстовища ще има униформени, които ще помагат на малките ученици да пресичат трасетата”, обясни заместник-директорът на столичния КАТ Тенчо Тенев. По думите му в училищата ще се провеждат целогодишно беседи относно правилата за движение и безопасност.
Същевременно е изготвен и график във всички районни управления в страната, които да следят за пропускателния режим в школата и дворовете към тях. Засилено полицейско присъствие ще има при постъпването на сутрешните смени, размяната около обяд и приключването на учебните занятия.


Спешните лекари минаха на 7-часов работен ден
"Новинар"
Отпускат 240 млн. лв. на болниците за септември и октомври
Лекарите и сестрите в Центъра за спешна помощ вече работят на 7-часов работен ден. Това стана ясно от изказването на здравния министър д-р Мирослав Ненков пред медиите. Така ще се възвърне и спокойствието в спешната помощ, където през последните месеци назря недоволство заради ниски заплати и лоши условия на работа.
Д-р Ненков обясни, че на 12-часовите дежурства, времето над 7 часа ще бъде заплащано допълнително по тарифата за извънреден труд. Здравният министър уточни, че до 1 септември в основната заплата на медиците са влизали по 8 часа, като 4 са се заплащали допълнително.
„По този начин се надяваме парите на спешните медици да бъдат малко увеличени“, каза още Ненков.


Виновните за наводненията на прокурор
"Монитор"
Виновните за потопите, които наводниха страната от пролетта насам, отиват на прокурор. Това съобщиха вчера от Върховната касационна прокуратура. Със заповед на обвинител №1 Сотир Цацаров Върховната административна прокуратура започва пълна проверка на дейността на басейновите дирекции, общинските власти и областните управи. Целта на държавното обвинение е да се установи дали чиновниците са изпълнили своите задължения за защита при бедствия.
Прокуратурата е изискала от всички басейнови дирекции в страната цялата документация за това как са били стопанисвани водоемите у нас, правена ли е предварителна оценка на риска от наводнения за всеки район на басейново управление и дали са съставени карти на районите под заплаха от наводнения.
Освен това държавното обвинение ще провери дали чиновниците са информирали обществеността за планирани мерки в случай на наводнения.


Учебниците по история на ревизия
"Монитор"
Всички учебници по история ще бъдат подложени на ревизия. Историци ще прегледат учебните помагала от 1-и до 12-и клас и ще предложат редакция на текстовете, които според тях изопачават българската история или имат неточности. Това стана ясно, след като група български историци се срещнаха вчера със служебния образователен министър доц. Румяна Коларова. Историците ще изпратят своите предложения до просветното министерство в срок от един месец. „Министър Коларова се ангажира да предаде щафетата на следващото управление обясни директорът на Института по  исторически изследвания на БАН. Той допълни, че на редакция ще  бъдат подложени не само учебниците по история, но и тези учебни помагала, в които има историческо съдържание. Пример затова е учебникът „Човек и общество” за трети клас, който вдигна на бунт родители и историци през последната седмица. Гражданите възроптаха най-много срещу това, че в учебното помагало е записано, че „Левски е заловен от турската полиция”. Преди да се срещнат с министър Коларова, група учени, обединени в Инициативен комитет за преглед на историята, алармираха, че съдържанието в учебниците ги тревожи.