Революция! Ромски кмет в Унгария превръща циганите в образцови граждани

"Какво чудо има в това циганите да работят?", пита риторично той

Добре поддържани къщи, работещи жители и главоломно спадащо равнище на престъпността - за осем години Ласло Богдан, ромски кмет на унгарско селце, успя да извади общността си от мизерията, пише Франс прес, цитирана от БТА.

Черди, село с 430 жители, мнозинството от които са роми, е разположено в Югозападна Унгария. Само допреди десет години то е било типичният символ на мръсотия, мързел и насилие, които се приписват на това малцинство в страната.

"Бяхме като местните арабски терористи, всички се страхуваха от нас", разказва 40-годишният Богдан, който е израснал в селото.

Ласло Богдан е избран на поста за пръв път през 2006 г. Той се зарича да промени нагласите, като откъсне населението си от чувството на обреченост. Методите му са безкомпромисни, започвайки с драстично съкращаване на социалните помощи.

Успоредно с това той се възползва от национална програма за заетост и улеснява създаването на 72 работни места в земеделския сектор. Общината освен това насърчава инсталирането на бани в най-бедните къщи. Тези инициативи значително понижават равнището на престъпността според полицията.

Богдан стига дори по-далече, като започва да развежда млади роми на посещение в един затвор, за да им покаже какво ги дебне, ако не се вземат в ръце. Също така завел ромски момичета в университет в Будапеща, за да им докаже, че съществува алтернатива на ранната бременност.

Кметът категорично отхвърля използваното в унгарските медии название "Чудото на Черди". "Какво чудо има в това циганите да работят?", пита реторично той.

Проектите на кмета за селото обаче не спират дотук. Той иска да привлече инвеститори и планира да отвори от догодина ресторант със специалитет "ромбургер" -  "циганската версия на хамбургера".