ГЕРБ подписа обществен договор за честни избори

Партията е подписвала такова споразумение и през 2009 и 2013 г.

ГЕРБ подписа с “Прозрачност без граници” Договор за провеждане на честни, свободни и демократични избори, съобщиха от пресцентъра на партията. Текстът на документа е съобразен с изискванията на българското законодателство и с международните стандарти.От  името на ГЕРБ документа подписа водачът на кандидат-депутатската листа за 24 МИР Румяна Бъчварова.

С подписването на този договор ГЕРБ се задължава да съдейства за провеждане на прозрачни избори за 43-то Народно събрание и да предприеме решителни действия срещу купуването на гласове и контролирания вот.

Румяна Бъчварова припомни, че партия ГЕРБ е подписала такова споразумение и през 2009 и 2013 година. “Ангажиментът ни към провеждането на честни и прозрачни избори може да бъде отчетен и чрез резултатите, които сме постигнали до този момент. В секциите, в които най-често се срещат практиките за купуване на гласове, нашият резултат е най-нисък. Имаме абсолютната убеденост, че наблюдението върху прозрачността и честността на изборите трябва да бъде дългосрочен процес, а не просто предизборно мероприятие, което да прикрива порочните практики”, заяви водачът на листата на ГЕРБ за 24 МИР.

Румяна Бъчварова подчерта, че ГЕРБ подкрепя идеята да се инициират промени в Изборния кодекс, които да позволят съставяне на избирателни списъци по настоящ адрес и създаване на Регионални преброителни центрове. Според нея е необходимо обществото да осъзнае проблемите, свързани с негативните ефекти от контролирания вот и купуването на гласове, да се следи какво се случва и да се разкриват практиките, които целят да опорочат вота.