Не е работа на Цацаров да се меси по казуса с КТБ, смята бивш шеф в БНБ

Активността на главния прокурор била странна

Естествено и нормално е Цветан Василев да се опитва да спаси Корпоративна търговска банка (КТБ). Малко или много тя е негова. Не му е безразлично какво ще стане с нея. Търси начин за спасяването. Драмата е защо с такова закъснение се сеща за спасяването на собствената си банка, а не е предприел мерки своевременно.

Така макроикономистът и бивш член на Управителния съвет на БНБ проф. Гарабед Минасян коментира информацията, че основният акционер в КТБ има конкретен план за оздравяването на банката.

Странна е активността на главния прокурор Сотир Цацаров по казуса КТБ, смята Минасян, цитиран от newsbg. „Това не е негова работа. В законите за БНБ и за кредитните институции действително се отрежда мястото и на съдебната система при обявяването на окончателен фалит или ликвидация на банката, но това става с предложение на БНБ, а БНБ е независима институция и не е желателно да има такъв род намеси. Към всичко това се прибавя и съмнението доколко главният прокурор е достатъчно добър специалист по финанси и по банки, та да може да преценява къде какво е необходимо и как да се прилага. Това, което досега знаем, е, че активността, която предприема Прокуратурата, е много повече съмнителна", коментира професорът.

Според икономиста БНБ има изключителни възможности за оздравяването на КТБ. "Това не означава, че автоматично ще пристъпи към ликвидация. Действията на БНБ са в сянка, човек не знае какво точно предвиждат да направят. Факт е, че досега дейността на БНБ спрямо КТБ предизвиква много повече съмнения, отколкото увереност", завърши проф. Гарабед Минасян.