Проверка на прокуратура в Басейновите дирекции заради наводненията

Крайният срок за завършване на проверката е 24 октомври

Върховната административна прокуратура (ВАП) разпореди проверка в Басейновите дирекции и в общинските власти и областните управи, съобщиха от Прокуратурата. Целта е да се провери доколко коректно се изпълняват задълженията по Закона за водите и Закона за защита при бедствия.

Проверката е във връзка с наводненията в страната и посещението на главния прокурор г-н Сотир Цацаров в град Мизия.

От Басейновите дирекции са изискани документи, които да удостоверяват дали е извършена предварителна оценка на риска от наводнения за всеки район на басейново управление, дали са съставени карти на районите под заплаха от наводнения и дали е информирана обществеността за планирани мерки в случай на наводнения.

По отношение на кметовете и областните управители, ВАП ще провери дали са извършени всички дейности по Закона за защита при бедствия чрез единната спасителна система и дали са изготвени аварийни планове на водностопанските системи и съоръжения от собствениците или ползвателите им.

Крайният срок за завършване на проверката е 24 октомври 2014 г., след което получените резултати ще бъдат обобщени.

През март 2014 г. ВАП е изискала от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) становище за състоянието на язовирите в страната с оглед на предотвратяване на риска от наводнения, информираха още от Прокуратурата. В отговора на МОСВ от 31.03.2014 г. се посочва, че 68 язовира на територията на страната са в предаварийно състояние и експоатацията им е недопустима, поради риск за хората, околната среда и материалните ценности.

Изпратени са предписания, чието неспазване обаче е масово.